Концерт на народния оркестър при АНПТ „Силистра“

Днес, 27 май 2021 г. на площад „Свобода“ в Силистра се изнесе концерт на народния оркестър при АНПТ „Силистра“ при НЧ „Доростол“ с участието на 9 солисти – Васил Косев, Георги Иванов, Христо Въндев, Йорданка Калинова, Златинка Димитрова, Ненка Тодорова, Милена Станева, Цветанка Морарова, Петър Славов.

Проявата е част от културния календар на община Силистра, с чието съдействие бе проведена. Областна администрация също я подкрепи с цветя за всички изпълнители и с благодарствени адреси до организаторите, музикантите и певците от областния управител Ели Тодорова.

Участниците получиха и по брой от юбилейния паметен вестник, издаден миналата година за 80-ата година от Крайовския договор по идея на представителството в Силистра на държавната власт.

Стара практика е в знаковите за народа ни дни по мегданите да се лее музика, да се играят танци, накратко – да се изразява почит към светии и различни поводи, на които са посветени празници с разнообразно съдържание. Отминалият празник, който отколе свързваме с химна „Върви, народе, възродени“, свързан с науката и културата, заслужава днешния концерт, за участието в който благодарим на народния оркестър с ръководител Валентин Христов към Ансамбъл за народни песни и танци „Силистра“ с главен художествен ръководител Тихомир Лефтеров.

В проявата, подпомогната от община Силистра и от Областна администрация Силистра, участват 9 солисти, включително гост изпълнители. Заедно с оркестъра, те предложиха на почитателите си добро настроение в един от последните майски дни на 2021 г. За всеки от солистите Областна администрация с областен управител Ели Тодорова осигурява саксия с цвете и благодарствени адреси до организаторите, ръководителите и солистите с пожелание за възвръщане към времената, когато беше богата палитрата от художествено-творчески изяви на самодейците от читалищата и клубовете.

Народният оркестър изпълни самосотятелно няколко инструментала:ен оркестър: Концертно хоро, Мегданско хоро (Него народният оркестър и организаторите на концерта посветиха на музиканта Николай Николов – Светла му памет!), Ляса, Ръка, Лявата, Странджанска ръченица, Граовски ритми, а за финал – за играчите – познатите хора – Еленино, Дайчово, Добруджанско право и, разбира се, Дунавско хоро.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе