Празник в село Добротица за деня на Кирил и Методий

Ученици от ОУ „Отец Паисий“ с. Добротица, община Ситово, се срещнаха с доростолския митрополит Яков по повод 122-ата годишнина от построяването на църквата „Св. св. Кирил и Методий“ в селото – на 11 май – в църковния православен календар – празник на светите братя равноапостоли.

В програмата, организирана от кметство с. Добротица с кмет Искра Георгиева и НЧ „Йордан Йовков-1899“ с председател Галина Йорданова и библиотекар Светлин Русев: тържествена служба и курбан за миряните.

Венец за храмовия празник и поздрав за гости и участници в празника с вълнуващ рецитал за родината, за Силистра и за Добротица – по текст на поетесата Красимира Орлоева – почетен гражданин на Ситово, музика – Стоянка Стоева – дългогодишен учител и общественик, както и за делото на светите братя Кирил и Методий.

Ученичката Инджихан Басри от 7 клас поздрави гости и миряни с думите: „Кръстът като символ и фитиш. Нека към святата сила на кръста, закриляща родното ни място, да прибавим собственото си усърдие, за да заживее всички по добре“. Празничното настроение беше подсилено от химните „Върви,народе възродени“ – в проислава на азбуката, и „Многая лета“ – най-тържественото песенно послание в Православието.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе