На Гергьовден на гости в храм „Св. Георги“ в село Шуменци

На Гергьовден на гости в храм „Св. Георги“ в село Шуменци с любезното домакинство на отец Михаил и презвитера Калина – сем. Михайлови. Възкресненска и гергьовденска среда, пролетно настроение, духовно присъствие и задушевно приятелско общуване. Чудесен курбан.

На 6 май/23 април 303 г. в императорската резиденция на Диоклециян в Никомедия – на малоазийския бряг на Босфора на около 40 км от все още невзрачния Византион, екзекутират офицера от римската армия (комес/трибун) Георги (на гръцки Георгикос – земеделец/земевладелец) поради привързаността му към християнството и от отказа да следва езическите култове. След това мощите му са пренесени в палестинския град Диаспол – Лида (римският закон гарантира гроб на всеки), където и сега се намира катедралата с криптата в която са се съхранявали мощите му.

Не случайно е патрон (закрилник) на византийските императори от македонската династия, на рицарите кръстоносци, на руските велики князе след Ярослав І, на английските крале, на самия български цар Симеон Велики – не случайно княжеският му манастир до Равна се зове „Св. Георги“, на сръбските крале, на българските царе от Тертеровата династия и пр. и пр.

На Гергьовден на гости в храм Св. Георги в село Шуменци с любезното домакинство на отец Михаил и презвитера Калина -…

Posted by Jordan Georgiev on Thursday, May 6, 2021

 

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе