Летни бури и температури от 3 до 33 градуса ни очакват през месец май

Май месец ще ни донесе средна месечна температура около нормата. В по-голямата част от страната температурите ще са между 16 и 19 градуса, по Черноморието и във високите полета ще са по-ниски. В планините – от 2-5 градуса по високите части над 2000 м и 12-14 градуса – в по-ниските. Най-ниските температури през месеца ще са между 3 и 8 градуса, а най-високите – 28-33.

Средномесечната сума на валежите ще бъде около нормата, сочи прогнозата на синоптиците в Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ).

Месецът ще започне без валежи, с високи температури. Дневните ще скочат до над 30 градуса на отделни места. Промяна ще настъпи още около 3-4 май. Вятърът ще се усили и с него ще започне да нахлува хладен въздух. В много райони ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност. Има повишена вероятност за краткотрайни валежи, придружени с гръмотевични бури.

През второто десетдневие температурите ще бъдат близки до обичайните. Ще преобладава слънчево време, в следобедните часове – с развитие на купеста облачност. На места ще има и превалявания, придружени от гръмотевични бури. С по-голям обхват ще са явленията в началото в края на десетдневието.

В края на месеца вероятността за валежи ще намалее. Температурите слабо ще се повишат и пак ще са близки до обичайните. След 22-23 май въздушната маса над страната ще става все по-неустойчива. Слънчеви часове ще има преди обяд, като ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще има краткотрайни, интензивни валежи, гръмотевични бури и градушки.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе