Многонационални военни учения ще се проведат на територията на страната

Снимка: Министерство на отбраната

Министерският съвет на Република България прие решение, с което разреши за времето от 01.05 до 20.06.2021 г. преминаването през и пребиваването на територията на Република България с невоенен характер на съюзнически и чуждестранни въоръжени сили във връзка с провеждането на многонационални военни учения.

Съвместните учения ще се проведат в посочения период на територията на нашата страна и в тях ще участват военнослужещи, щабове и военни формирования с щатно въоръжение, снаряжение и бойна техника от въоръжените сили на България, Албания, Великобритания, Гърция, Грузия, Испания, Италия, Република Северна Македония, САЩ, Сърбия и Турция – общо до 6000 души, до 1000 единици сухопътна техника и въоръжение и до 100 военни въздухоплавателни средства. Подобен тип учения са провеждани в нашата страна през 2017 г. и 2019 г.

Тези учения се провеждат в изпълнение на Плана за подготовка на Въоръжените сили на Република България през 2021 г., Плана за ученията на НАТО и Плана за съвместна българо-американска подготовка в страната и в чужбина през 2021 година.

По време на всички учения ще бъдат спазвани противоепидемичните мерки за недопускане на разпространението на „COVID-19”, за да бъде осигурена защитата на военнослужещите и на населението.

Ученията ще се проведат при спазване на принципите за прозрачност и откритост. Планирани са дни за медии, на които журналистите ще имат възможност да наблюдават действията на военнослужещите.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе