Документален филм за покойния Диего Марадона тръгва по кината

Човек, легенда, престъпник, гений, божество – във всички тези роли може да бъде видян Диего Марадона в новия филм от носителя на „Оскар“ Асиф Кападия („Сена“, „Ейми“).

Над 500 часа с невиждани досега кадри проследяват възхода и падението на легендарния футболист в края на 80-те и началото на 90-те години. От трансфера в Наполи през 1984 г., до битката за купата на УЕФА в края на десетилетието, „Марадона“ е могъщо свидетелство за изключителната кариера на човек, превърнал се в божество за феновете на футбола, но изгубил част от себе си в опита да спечели любовта им.

Кападия фокусира разказа си в Неапол, но обръща внимание както на бедното детство на Диего в Аржентина, така и на последвалия невероятен успех и договор с „Барселона“. Не са пропуснати ключовите моменти от живота на звездата – фантастичните голове, любовта на милионите фенове, скандалите, връзките с мафията, дрогата и трагичния завършек на кариерата му.

Едновременно обожаван и мразен, аржентинският футболист остава заключен в сблъсъка между две личности – скромното, наивно момче Диего, което мисли преди всичко за семейството си, и звездата с невероятно его Марадона, без която световният успех би бил немислим. От непрестанното търкане на тези крайности се заражда блестящия пламък, който озарява света и променя света на футбола завинаги.

Без глас зад кадър или натрапчиви съвременни интервюта, Кападия оставя Марадона да говори сам за себе си. Конструиран единствено от архивни кадри, заснети от аржентински оператори, следвали неотлъчно звездата от 1981-а година, както и благодарение на открит нов материал в дома на Диего в Буенос Айрес, филмът е истински артефакт, запечатано време, което никога няма да се повтори, в което футболът все още е свещена религия.

„Марадона“ е задължително заглавие за почитателите на футбола и любопитно предложение за всеки, заинтересован от сложната тъкан на човешката природа.

Филмът тръгва по кината у нас в края на месеца.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]viber

Върни се горе