Националният литуратурен конкурс „Любовта е пиянство или пиянство от любов” доказа, че любовта е всичко

Снимка: Версинаж

В близкото минало едно от прозвищата на Силистра бе, че е „фестивален град”, предвид неоспоримия факт – организацията на различни културни прояви, някои от които уникални по своето съдържание. Сред тях е единствениян по рода си Национален литуратурен конкурс „Любовта е пиянство или пиянство от любов”. Той стартира като инициатива на местните литературни творци с подкрепата на бизнес структури, но през повечето време е част от календара на община Силистра.

Съвсем естествено бе приета и новината, че за юбилейното 20-годишно издание на конкурса бе издаден в достоен тираж Алманах с наградените стихотворения на конкурса в периода 2002–2020 година. Така най-добрите творби на десетки автори от цялата страна остават увековечени веднъж завинаги.

Публикувани са всички стихотворения, класирани на първите три места и наградените със специални награди по предложение на ЛС „Реката и приятели”. За някои от поетите победата в конкурса в крайдунавския град е било начало за бъдещи успехи, както и повод да видят града. За други – потвърждение на уменията им да подреждат в стихове чувства и въжделения. За трети – възможност да повярват в поетичната си дарба.

В своя публикация тези дни във Фейсбук АРТ Силистра припомни, че началото на конкурса е поставено през 2002 година от Сдружение на литературните творци „Реката”, което от 2008 г. насам вече е изввестно с името Литературно сдружение „Реката и приятели”. В увода на алманаха от думите на кмета на общината д-р Юлиян Найденов разбираме: „Община Силистра подкрепя провеждането на конкурса с национална значимост, защото е част от културната палитра на нашия град”.

А поетесата Надежда Захариева – бивш зам.-министър на културата и участник в журито в предишни години, допълва: „На въпроса „Ах, какво си любов?” дава отговор и Националният поетичен конкурс „Любовта е пиянство или пиянство от любов”, чийто домакин е град Силистра. Любовта е синоним на Живота и на Поезията. Щастие е, че в търсене на отговор на този вечен въпрос, Силистра събира автори и почитатели на любовната поезия от цялата страна и всички разбират, че любовта е всичко!”.

Освен г-жа Захариева, председатели на журито през годините са били изтъкнати български поети, сред които местните творци Симеон Манолов, Валентин Чернев и Любен Дашев, още – Бойко Ламбовски, Валери Станков, Христо Черняев, Камелия Кондова и Георги Константинов.

Както и литературни эанализатори в лицето на проф. д-р Радослав Радев от университета във Велико Търново – добруджанец родом, проф. Славчо Иванов и доц. д-р Румяна Лебедова от университета в Русе (Филиал Силистра), преподавателят по БЕЛ и сега експерт в РУО на МОН в Силистра – Ваня Игнатова, и други.

Автор: Йордан Георгиев

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе