Обявиха победителите от XV-ия кукерски фестивал „Калипетрово 2021“

Снимка: РЕКИЦ Силистра

Приключи онлайн конкурсът на НЧ „Пробуда“ и кметство село Калипетрово – една проява от Областен и общински културни календари за 2021 г., посветен на поредното издание на Национален кукерски фестивал – най-старата по рода си изява в Крайдунавска Добруджа и в Североизточна България.

Жури с председател етнологът д-р Йордан Касабов и членове кметът на с. Калипетрово Никола Узунов и читалищният библиотекар Ирена Владимирова обсъдиха анотациите и снимковия материал на участниците в XV-ия фестивал.

Най-висока оценка получиха кукерските дружини на: НЧ „Пробуда-1940“, с. Калипетрово; НЧ „Просвета-1907“, с. Професор Иширково и НЧ „Светлина-1904“, с. Варненци, следвани от групите на Читалище „Олимпий Панов“, гр. Тараклия, Република Молдова, НЧ „Зора-1930“, с. Челник, общ, „Тунджа“; НЧ „Христо Ботев-1942“, с. Белица, общ. Тутракан; НЧ „Светлина-1929“, с. Калчево, общ. „Тунджа“; с. Бранещ (Република Румъния), НЧ „Възраждане-1926“, с. Зимница, общ. Стралджа.

Съставите на кв. „Макак“, Шумен; с. Бозвелийско, общ. Провадия, с. Кайнарджа и с. Сребърна (област Силистра), също получиха високи оценки, но бяха намалени, заради присъствието на жени в кукерските групи, което е в противоречие с основната идея на кукерския обичай и природните закони – оплодителната сила, присъща на мъжете.

В този си иновативен вид персонажите в повечето групи са характерни за маскарадните игри, а не за кукерския обичай. По този повод препоръката на д-р Касабов е категорично в кукерските групи да не участват жени, както още да се набляга на автентичността на костюмите, на кукерския танц („кукерско хоро“; в кукерската обредност да се акцентира върху оплодителната мъжка сила; на култа към върховния бог – Слънцето; на гоненето на злите сили с бой със саби, куки и звън на траки; на черните персонажи – символ на Скрития бог – Бръмбар рогач; в цапането с черно (сажди) – за здраве. Характерно е също обхождането на домовете в населеното място – за плодородие, имане, здраве и щастие.

Ръководството на НЧ „Пробуда-1940“ с. Калипетрово благодари на всички участници във фестивала с пожелание все така ревностно да се предава на бъдещите поколения старинният кукерски обичай, датиращ от езически времена.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе