Читалището в село Средище с презентация за международния празник на ромите

„Бахтало!“, което означава „Щастлив“ – така се поздравяват ромите на днешния ден – 8 април Международен ден на ромите.

През 1992 г. ООН и Европейският съюз обявяват този ден за празник на ромската общност, приемайки ромски химн – песента „Джелем, джелем“, и знаме- червено колело с 16 спици върху полета в синьо и зелено.

Полетата символизират небето и тревата, както и волният чергарски живот на ромите в миналото. Колелото с 16 спици в древна Индия се е наричало „чакра“. То присъства в ромското знаме, за да напомня за индийския произход на ромите и дългия път, който са извървели от Индия до Европа.

Социалната цел на Международния ден на ромите е да обедини и систематизира усилията на международното циганско движение, както и да се привлече вниманието на световната общественост върху проблемите на винаги намиращите се в малцинствена позиция цигани: образование, бедност, сегрегация.

Днес ромите са най-многобройното европейско малцинство. Фолклорът им е неизчерпаемо духовно богатство. Един етнос с богата култура и интересна история, който все още поздравява с „Бахтало!“, независимо какво му е на душата.

Тази година „Международния ден на ромите“ се отбелязва по нетрадиционен, но за сметка на това съвременно технологичен – в електронна среда и от разстояние. Поради извънредното положение и променената ситуацията, в която се озовахме през последните 2 години, се наложи целият екип на НЧ „Стефан Караджа – 1943“ с. Средище да промени посоката на дейностите си.

Изказваме огромна благодарност на всички участници!
Госпожа М. Дамбазова с учениците от VI клас са ни подготвили специална презентация.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе