Държавен архив Силистра с рубрика, целяща да поддържа духовността и да запази документалното ни наследство

Снимка: Държавен архив Силистра

По повод 70-годишнината от създаването на българските държавни архиви, Държавен архив – Силистра стартира рубрика, в която ще представя личности, документи и събития, които поддържат у нас духовността и утвърждават ролята на институцията като пазител на документалното ни наследство.

Първият материал е посветен на Полумесечно списание „Архиви”.

Списанието се издава от Българското общество в Силистра и неговото основна цел е да запази националното съзнание на българското малцинство под румънска власт. В сп.1 от 1 юни 1932 г. е поместена програма, която завършва с думи: „Следователно програмата на „Архив” е: да изнася най-широко и всестранно културната дейност на ръководителите на Обществото и секциите му; обективно да изнася и осветлява всички прояви в живота… да пише културната история на Българското общество в Силистра”. В периодичното издание се поместват протоколи и отчети за дейността на културното общество, научни статии, съобщения за местни и културни прояви, новини и др. Главен редактор на списанието е Матей Рибаров – учител, читалищен и църковен деец, кмет на Силистра през 1918 г. Печата се в п-ца „Дуростор” – Силистра.

В Държавен архив – Силистра са запазени от първи до четвърти брой на сп. „Архиви” за периода 1 юни 1932 г. – 15 юли 1932 г., които са дарени от Жечко Русев през 1964 г.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе