В село Черногор се проведе кулинарен конкурс „Баници и баклави“

Снимка: РЕКИЦ - Силистра

Баницата е символ на домашния уют и семейното събиране на трапезата. Тя е нещо повече от ястие, тя е традиция, короната на българската национална кухня. А баклавата е символ на богатство и празничност още от древността, чак до началото на ХХ век си остава луксозен десерт. И до днес казват: „Не съм толкова богат, че да ям всеки ден баклава“.

В състезанието се включиха 16 дами и един мъж – кмета на селото Йозджан Юмеров. Той изненада всички ни със своите кулинарни умения и участва наравно с жените, и то в двата раздела „Баници“ и „Баклави“. Организатор на проявата бе НЧ „Янко Забунов – 1957“.

Оценяващите в двата етапа – за външен вид и вкусови качества, бяха самите участници, които се затрудниха при излъчването на победителите, защото всички се бяха постарали да демонстрират най-доброто от своите възможности в куленарията, още повече че предварително се запази тайната кой в коя категория участва.
Освен традиционна баница със сирене видяхме и баница с месо, вита баница, тиквеник, баница с картофи и сирене. А баклавите изненадаха със своята красива подреденост, в най-невероятни форми и плисета.

Всеки успя да опита от сладките изкушения и се увери, че те, освен че бяха до една различни на вкус, нямаха нищо общо с баниците и баклавите, предлагани в сладкарниците и магазините.

Първа награда за външен вид и вкусови качества получиха баницата на Марийка Иванова и турската баклава приготвена от Гюлназ Сали. Дадени бяха и две поощрителни награди на Атче Селимова и Нермин Акиф, които бяха на крачка от победителите. Призьорите бяха наградени от секретаря на читалището Марияна Нацова, но и за всички останали участници имаше грамоти за участие и малък подарък за спомен от апетитния конкурс.

За добрата идея в дните преди женския празник 8 март да се създаде разнообразие в ежедневието на жените от селото и предпразнично настроение, кметът на селото Йозджан Юмеров дари 100 лева на читалището, с пожелание за още едно такова подобно мероприятие.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе