Силистренска организация подкрепи протестно писмо по проект за изменение на Закон за закрила на детето

Женско сдружение „Екатерина Каравелова” – Силистра е сред 70 граждански организации в България, участващи в инициативата за написване и разпространение на „ОТВОРЕНО ПИСМО” по повод атаката срещу правата на децата по повод предложенията за изменения в Закона за закрила на детето” до 13 институции в чужбина, 7 от които са към Европейската комисия, но също така до ООН, УНИЦЕФ и др. В него се уточнява, че конкретен повод е внесеният на 4 декември 2020 г. в Народното събрание на Република България законопроект за изменение и допълнение на Закона за закрила на детето. Вносител е парламентарната група на ВМРО, която е част от управляващата коалиция в страната.
 
Направеният в писмото коментар звучи така: „Законопроектът ще върне българското законодателство и практика за закрила на детето 20 години назад. Внесените предложения са в категорично противоречие с Конвенцията на ООН за правата на детето и разбирането за децата като субекти, личности и граждани, а не като нечия собственост”.
 
И още: „Тази инициатива за законодателна промяна е част от поредица от действия, застрашаващи правата на децата в България. Националистически политически партии и популистки организации, често с политически цели превърнаха българското общество в обект на дезинформация и пропаганда, използвайки темата за закрилата на децата и свързаното с нея законодателство. В резултат българските детски правозащитни организации станаха обект на нападки, а отделни активисти са и системно оклеветявани в публичното пространство”.
 
Междувременно министър-председателят Бойко Борисов прекрати процедурата по обсъждане на проект на Национална стратегия за детето 2019-2030 г. и дори многократно да изтъква в общественото пространство като положителен факт, че „Стратегия за детето няма“. Този акт пряко нарушава вътрешното законодателство на България (чл. 1, ал.3 от Закона за закрила на детето), изрично предвиждащо приемане на този вид стратегия от Народното събрание. И ще един коментар от Писмото: „Кампанията срешу правата на децата, заедно с постоянно отлаганите реформи, доведоха системата за закрила на детето в България до сериозна криза и на практика до спиране на прилагането на законоустановените мерки за закрила на децата в риск. Негативните кампании и атаки срещу системата доведоха и до загуба на крехкия начален капацитет, започнал да се създава преди 20 години”.
 
В заключение: „Днес не само България, но и целият свят е поставен под сериозно изпитание по отношение на правата на човека, правата на детето и демократичните устои. С настоящото писмо бихме искали да ви алармираме за негативните промени в България, дори и след приемането на Резолюцията на Европейския парламент относно принципите на правовата държава и основните права в България (2020/2793(RSP)”.
 
На финала е и призивът на Писмото: „Призоваваме всеки един човек или организация в своята компетентност да се противопостави решително и отговорно както на опитите за прокарване на политики за ограничаване на човешките права в страните членки на ЕС, така и специално по отношение на детските права.
 
Нещо повече, ключова мярка е адресирането на конспиративните теории и пропагандата по отношение на детските права като част от политиките за ограничаване на разпространение на фалшиви новини. Нека институциите и организациите, които ръководим, да носим отговорност за публичните интереси на нациите и да създаваме политики и мерки, които да гарантират правата на децата и останалите уязвими членове на обществото”.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе