Как да подготвим автомобила за зимата?

Снимка: Данче Бозаджиева

Пътните условия в България са на път драстично да се променят още другата седмици. Всеки шофьор е наясно, че е задължително да подготви автомобила си за зимата. Но от гледна точка на семейния бюджет есента е сложен период. В резултат, немалко хора се принуждават да направят компромиси и най-често те са за сметка на колата. Лошото е, че тези икономии винаги ни излизат през носа: спестените грижи могат да доведат до сериозни и скъпи за оправяне повреди. Да не говорим за риска за сигурността ни на пътя, който дори не може да се оцени в пари.

Издържат ли съвременните акумулатори на студ?

Може би си спомняте как навремето баща Ви или дядо Ви вечер мъкне тежкия акумулатор към вкъщи, за да го държи на топло. Повечето хора смятат, че тази практика се е дължала на примитивните технологии в миналото. Но истината е, че съвременните акумулатори, макар и рекламирани като „необслужваеми“, ползват същата технология и основни принципи като онези в старите москвичи и лади. Което означава, че студът им влияе подчертано зле.

Ниските температури забавят химичните процеси: при 10 градуса под нулата акумулаторът разполага с 65% от капацитета си, а при -20 градуса – с едва 50%.

Кога да смените акумулатора?

Това обяснява защо акумулаторът е най-честата причина автомобилът да откаже през зимата. Повечето батерии „живеят“ по 4-5 години. Някои от по-скъпите могат да изкарат до 10. Но ако има утечки или акумулаторът е по-слаб, отколкото изисква автомобилът, животът му може да е и едва година.

Ако прецените, че Вашият акумулатор е към края на живота си, по-добре го подменете преди първите студове.

Трябват ли ви зимни гуми?

От 15 ноември всяка година започват акциите „Зима“, които следят за поставени зимни гуми или гуми с минимум 4 мм дълбочина на протектора (грайфера).

Популярните „всесезонни“ гуми са по-твърди и с по-проста шарка. Те ще Ви свършат отлична работа, ако се движите основно в града, не ходите по планините през зимата и сте склонни да оставите колата в няколкото дни със силен снеговалеж или лед по пътищата.

Как да изберете гуми?

Зимни или всесезонни, зависи от конкретните нужди и навици. Онова, което задължително Ви трябва, са неизносени гуми. От дълбочината на протектора зависи колко добре гумата отвежда встрани водата и снега – и оттам колко е контактната й повърхност. Експеримент на водещ германски производител показа, че при скорост 80 км/ч на мокро спирачният път на гума с 3 мм протектор е с цели 9.5 метра по-дълъг от този при нова гума. Спирачният път на гума с 1.6 мм протектор е с почти 20 метра по-дълъг.

Може ли да се долива антифриз?

Почти всеки шофьор се сеща преди студовете да погледне нивото на охладителната течност и при нужда да долее. И при това трима от четирима допускат сериозна грешка, породена от това, че навремето на българския пазар имаше само един тип антифриз. Днес обаче се продават поне три коренно различни като химически състав типа, които са несъвместими един с друг. Ако Ви е нужно доливане, трябва да знаете точно какъв е вече налетият в радиатора (цветът не е показателен за състава). Смесването на различни видове може направо да ликвидира охладителната система. Освен това химикалите в охлаждащата течност деградират с времето, затова на няколко години тя трябва да се подменя изцяло, а не само да се долива.

Колко траен е антифризът?

Всички антифризи са на практика водни разтвори на етилен гликол или пропилен гликол. Разликата идва от добавените „инхибитори на корозията“ – вещества, които предпазват радиатора от ръжда. По-старите автомобили (над 10-15 г.) ползват антифриз тип IAТ, с неорганични киселини като инхибитори. Този тип се подменя на всеки две години. По-новите са пригодени за тип OAТ, в който вместо неорганични киселини има азоли (сложни молекули, съдържащи азотни атоми) и органични киселини. Тези течности издържат повече – до 5 години. Има и хибридни течности тип НОАТ, смес от първите две, чиито живот обикновено е 2-3 години.

Течност за чистачките

Някои шофьори с гордост изтъкват, че модерните им автомобили имат подгряване на резевоарчето и тръбичките на стъклопочистващата система и съответно биха могли да наливат дори обикновена вода. Не е съвсем така, защото водата, дори да не замръзне в тръбите и дюзите, ще стане на лед в мига, в който докосне изстиналото предно стъкло.

Зимната течност за чистачки е задължителна, но и с нея трябва да имате едно наум. Почти всички предлагани на пазара варианти се състоят от разреден изопропилов спирт, оцветител и ароматизатор (защото изопропилът мирише ужасно).

Смазване на уплътненията

Един от досадните аспекти на автомобилната зима е вероятността гумените уплътнения на вратите и прозорците да замръзнат, така че да не можете да си влезете в колата или да си вземете талонче за паркинга в мола. Тази неприятност може да се предотврати съвсем лесно: просто преди сезона намажете уплътненията със смазка на силициева основа, която се продава навсякъде по автомагазините и бензиностанциите. В краен случай дори предварително напоените гъбички за лъскане на обувки ще свържат работа – химическият състав на смазката е сходен.

Защита на боята

Зимата е изпитание за лаковото покритие на автомобила: по пътищата навсякъде хвърчат песъчинки, камъчета, луга и късчета лед. А и при всяко почистване от сняг и лед вие самите нанасяте дребни щети по боята. Специалистите препоръчват единодушно да се ползват предпазни средства. На пазара има най-различни. Като се започне от обикновените восъчни смазки, които можете да нанесете и сами, но които траят сравнително кратко, до едно-две измивания на автомобила. И се приключи с „керамичните“ защитни покрития на силициева основа, които издържат до 4-5 месеца, но които трябва да се нанасят в работилница от специалист.

Добавка за дизелите?

Собствениците на коли с дизелови двигатели болезнено добре знаят, че този тип гориво има склонност да се превръща в гел при ниски температури. Препоръката е през зимата да се зарежда от бензиностанции с добра репутация, предлагащи „зимна нафта“ – със специални добавки срещу сгъстяване. Но и това невинаги е гаранция.

Производителите на автомобилни добавки също предлагат „решения“ – т. нар. „антигелове“. В интерес на истината от тях има доста повече смисъл, отколкото от повечето други типове добавки. Но имайте предвид, че вършат работа само превантивно. Ако дизелът в горивопровода вече е станал на желе, те няма да го размразят. А прекомерната им употреба може да доведе до повреди по системата.

Източник: automedia.bg

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе