Вестникът на Кайнарджа посвети издание на Крайовския договор

Вестник „Извор“ – издание на община Кайнарджа (негови екземпляри има в Регионална библиотека „Партений Павлович“ и в Държавен архив Силистра), е поредният в област Силистра, отделил място за темата „80 години от Крайовския мирен договор, възвърнал Южна Добруджа – вкл. настоящата област Силистра, включваща 7 общини, към майката родина България“.

Работният екип, подготвил материалите – сред тях преди всичко краеведката Дафинка Станева – дългогодишен общественик, е акцентирал върху информацията, свързана с участието на местните хора в освободителните борби в първата половина на миналия век. Както и върху драматичните събития от преди повече от сто години по повод депортацията на хиляди добруджанци в Молдова. (Подобни специални издания във вестникарски вид представиха пред общесвеността още Исторически музей Тутракан с директор Петър Бойчев и в. „Балчишки телеграф“ с главен редактор Маруся Костова.)

Като препечатка от някогашния в. „Добруджа“ от 1917 г. е публикуван „Мартиролог на българите – добруджански граждани, които ромъните са отвлекли като заложници и държат затворени в салхани затвори и открити пленнически лагери при специален мъчителен режим“. В списъка от близо 500 души има имена на българи, сред които и етнически турци от 11 населени места от територията на сегашна община Кайнарджа.

Интересен е текстът на песента „Ятаци от Малка Кайнарджа – за народната съпротива срещу румънската окупационна власт“. Отбелязано е, че сред 30-те паметника и паметни плочи в област Силистра, свързани с борбата за свободата на Добруджа, е и паметникът, посветен на жертвите от периода 1916-1940 г. – той бе открит на 1.10.2006 г. с участието на тогавашния вицепрезидент ген. Ангел Марин, а словото произнесе краеведът Вълчо Радев от Силистра, който е родом от този район, където е и най-големият паметник на деец на добруджанската свобода, посветен на Димитър Дончев-Доктора. Във вестника е публикувани и песни, писани и изпети в негова чест.

В 26-те материала, сред които е и информация за ролята на филателията при пропагандирането на годишнините от Крайовския договор – от неговото приемане до днес, благодарение на родения в същата община филателист Христо Христов – секретар на Филателно дружество „Димитър Дончев-Доктора“ Силистра.

Да припомним, че в чест на годишнината в област Силистра бяха проведени над 10 събития (с участието и съдейстивето на Областна администрация, общините в региона, Държавен архив, РИМ Силистра, Регионална библиотека, Филиал Силистра на Русенския университет и др.). Местни историци, соктори на науките, етнолози, краеведи и учени участваха в подобни прояви и в други градове на Добруджа: в Добрич, където имаше национална конференция, както и в Балчик – там бе проведено шестото издание на Форум „Българско наследство“.

В Силистра бе представена и най-новата книга, посветена на борците за свободата на Добруджа: „Без борба – няма свобода“ с автор Валентин Събков от Варна, родом от Алфатар. Също в областния град бе и първата по рода си среща на автори на книги за Добруджа, наречена „Изпълненият дълг към една премълчана истина“.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе