Женско сдружение „Екатерина Каравелова“ приключи още един социален проект

От 20.07.2020 до 31.10.2020 г. Женско сдружение „Екатерина Каравелова” Силистра реализира проект, финансиран от Български фонд за жените във връзка с инициатива „Фонд за борба с насилието над жени в условията на COVID-19“. Организацията получи 3 489 лева , с които бяха подпомогнати жени, пострадали от домашно насилие, както и техните деца, като им се осигуриха хранителни продукти, купони за обеди на ученици, адаптирани млека, памперси, лекарства.

Извършени бяха тестове за коронавируса на жени, нуждаещи се от спешно настаняване в Силистра в Кризисен център за пострадали от домашно насилие и трафик на хора.

За нуждите на служителите и потребителите на Кризисен център и Център за обществена подкрепа бяха осигурени предпазни маски за еднократна употреба, електронен термометър. Дете със 100% ТЕЛК и със сърдечно заболяване, и неговата майка, обект на домашно насилие, бяха транспортирани за лечение в гр.Варна. Осигурени са адаптирани млека и памперси на нуждаеща се майка с деца до 1 година.

С проекта бе постигнато намаляване на риска от зараза с актуалния вирус. Подкрепа на семейства от рискови групи за справяне в период на криза. Превенция на риска за отпадане на деца от образователната система, чрез заплащане на такси за детски градини.

Кризисният център разполага със свободни места поради завишените изисквания в процедурата по насочване и настаняване на пострадали, и необходимостта от провеждането на тестове за наличие на коронавирус.

В преходна къща „Резилианс”, която е иновативна социална услуга, и в която се настаняват потребители, чийто период за настаняване в Кризисен център е изтекъл, капацитетът в момента е пълен – настанени са 2 жени и 4 деца.

След началото на пандемията са се увеличили обажданията и търсещите консултативна услуга в Център за консултиране и превенция от домашно насилие Силистра, като голяма част от клиентите търсят еднократно консултиране и насочване. Наблюдава се и увеличаване на случаите на деца в риск, по които работи Център за обществена подкрепа на територията на областта.

От Сдружението завяват: „Много бихме искали обикновените хора да знаят, че насилието не е решение на техните проблеми. В тази връзка нашите действия и успехи са насочени не само в пряката работа с потребители, а и към превенция. През 2020 г. организацията създаде два документа – наръчниците „Аз не съм жертва” и „Агресията не е сила”, както и филм, разказващ истинската история на една жертва. Същите могат да бъдат изтеглени от интернет страницата на организацията – www.ekaravelova.org.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе