Век и половина от първото силистренско читалище

Преди 150 години в Силистра е основано читалище „Надежда“- дали са да му това име с надеждата за култура и духовност в нашия град Силистра.

В Деня на народните будители читалищни дейци и творци, заедно с приятели на читалището отбелязаха тази годишнина пред паметника на неговия основател Сава Доброплодни, от чието рождение ес навършват 200 години.

Тържеството бе открито от председателя на читалище „Доростол-1870“ Маргарита Любомирова, която накратко разказа за тнеговото възникване и за развитието на творческия живот през годините. На тържеството бе прочетен поздравителен адрес от Министерство на културата, специално за юбилея. Поздравителен адрес бе обявен и от областиня управител Ивелин Статев. Поздрав поднесоха също Мария Неделчева от РЕКИЦ ЧИТАЛИЩА Силистра и Лилия Маркова от Сдружгенеие „Рицари на доброто“.

Връчени бяха и други поздравителни адреси до ръководството на читалището. Присъстващата на тържеството Светла Ангелова – директор на РБ „ П. Павлович“ също представи своя поздравителен адрес от името на библиотеката, чийто начало също е поставено в читалището .

От името на Съюз на Народните читалища бяха връчени грамота и плакет като признание за народополезната му дейност. По същия начин бяха удостоени и дългогодишни художествени ръководители. Читалищното настоятелство връчи поздравителни адреси до творци и дейци, дали своя принос за развитие на читалищното дело в Силистра. Във връчването на наградите участваха Ростислав Павлов, Росен Лебедов, Недка Русева и други членове на настоятелството, което по устав е колективният ръководен орган.

Поздравление поднесе и областният управител Ивелин Статев за 150-ата година на първото в Силистра читалище.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе