Днес Народна астрономическа обсерватория „Галилео Галилей“-Силистра открива учебната 2020/2021 година

Снимка: Община Силистра

Официалното откриване на учебната 2020/2021 година в Народна астрономическа обсерватория „Галилео Галилей“-Силистра ще бъде днес от 17:30ч. до 20:00ч. Това съобщи самият директор на  НАО „Галилео Галилей“-Силистра – Нели Иванова.

Програмата на откриването включва работа на няколко групи в три последователни панела:

  • Първи панел (17:30ч. – 18:10ч.) – за ученици от начален етап, които за първа година ще посещават организационно форми по астрономия, техните родители и граждани. Предвидена е разходка в Обсерваторията, с представяне на ученически макети на „Марсианска база“ и „Футуристичната планета на ЗеРим“, космическа совалка, на слънчев пистолет, слънчев радиатор, спектроскоп и др; демонстратори изработени в кръжочните форми: на денонощното движение на слънцето над хоризонта за различни географски ширини; на годишното движение на Слънцето; на звездно небе; ъгломерна линийка и др., музейна колекция „Пътешествие в изобретенията“ на излезли от употреба уреди и машини: компютърна конфигурация IBM, микроскоп, телескоп, сеизмограф и др.
  • Втори панел (18:20ч. – 19:00ч.)  – за всички посетители в НАО. Работата в този панел ще се организира в две групи: Група на учениците, която ще работи в звездна зала и ще бъде модерирана от Йордан Радев, учител в НАО. По метода „ученици обучават ученици“ кръжочниците на НАО ще споделят своя опит и ще разкажат на новопостъпилите за дейностите, в които са участвали през предходните години. Накратко ще бъдат представени традиционни инициативи: „Галилееви нощи“, „Globe at night” /„Земното кълбо през нощта“/, „Опит на Ератостен“, „Часът на Земята“, „Juri‘s night“ /“Нощта на Юрий“/ и др.
  • Трети панел (19:10ч. – 20:00ч.) – ще се проведат визуални и телескопични наблюдения само с учениците.

През учебната 2019/2020 година в НАО „Галилео Галилей“ се планира провеждане на обучение по астрономия в общо 17 групи със 143 деца и ученици от подготвителни групи в детската градина до 12 клас.

През новата учебна година, Център за кариерно ориентиране към НАО „Галилео Галилей“ – Силистра ще обедини 13 училища от областта, благодарение на спечелен проект по НП „Предоставяне на съвременни условия за работа на децата и учениците в центрове за подкрепа за личностно развитие”, модул „Създаване на модел на работен процес за кампания „Прием след 7. клас “ под мотото „Виж моя път! Избери твоя!“. С него се цели създаване и прилагане на модел за успешното провеждане на кампанията по прием след 7. клас в общините Силистра, Тутракан и Дулово. Основните дейности включват привличане на родителите, обучение на педагогически специалисти, разработване на материали за кариерно ориентиране от ученици в средните училища, кариерно консултиране на ученици от VІІ клас с участието на ученици от средните училища и продуктите, които ще се изработят от тях за тази цел. Те ще се реализират в периода м.октомври 2020 г. – м.май 2021 г. и ще обхванат 465 ученици от 7, 10 и 11 клас, над 180 родители и 73-ма педагогически специалисти. Проектът е на стойност 3 595.00 лева.

Училищата, приели да участват в проекта са:
1. ПЗГ „Добруджа“ – Силистра
2. ПГС „Пеньо Пенев“ – Силистра
3. ПГПТ „Евлоги Георгиев“ – Силистра
4. ПГСУАУ „Атанас Буров“ – Силистра
5. ЕГ „Пейо Яворов“ – Силистра
6. ПМГ „Св.Климент Охридски“ – Силистра
7. СУ „Дръстър“ – Силистра
8. ОУ „Отец Паисий“ – Силистра
9. ОУ „Иван Вазов“ – Силистра
10. СУ „Йордан Йовков“ – Тутракан
11. ОУ „Христо Смирненски” – Дулово
12. ПГ по облекло, обслужване и транспорт – Дулово
13. СУ „Васил Левски“ – Дулово

През настоящата учебна година се планира и провеждане на Втори форум „Образователен терминал – имам ли билет“ за учениците от 7 и 11 клас през м.март 2021 г, каза в заключение Нели Иванова.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе