Освещаване и тържествено откриване на паметна плоча, посветена на 80 години от възвръщането на Южна Добруджа към Отечеството

Община Силистра кани всички родолюбиви силистренци да присъстват на тържествено откриване и освещаването на паметна плоча, посветена на 80 години от възвръщането на Южна Добруджа към Отечеството по силата на Крайовския договор от 1940 г.

Събитието ще се проведе на Кръстовден – 14 септември 2020г. /понеделник/ от 10.00 ч. пред сградата на Бизнес инкубатор /Новата баня/ в град Силистра.

Изграждането на паметната плоча е по инициатива на проф. д-р Иван Гаврилов – известен български лекар и родолюбец, Будител за 2018 година на Община Силистра в единение с родолюбиви силистренци.

Събитието ще се реализира в съответствие с противоепидемичните изисквания и мерки. Умоляват се гражданите по време на всички събития да спазват дистанция и да бъдат отговорни към здравето си.

Исторически данни:
През 1940 г. се подписва в Крайова договор между Румъния и България. Възвръща се Южна Добруджа в пределите на Майка България. Възторгът на населението е неописуем при посрещането на българските войски.
На 1 октомври около 15 часа в Силистра стъпват части на българската войска, предвождани от генерал –лейтенант Георги Попов, началник на Трета българска армия (непосредствено след това е назначен за генерал –управител на Южна Добруджа). Посрещнати са под разкошна арка по топъл и сърдечен начин от хиляди силистренци. Хористите от „Седянка” за първи път изпяват марша „О, Добруджански край”.
Признателните добруджанци помнят историята и се гордеят, че са наследници на тази свята земя със съхранена памет за национален идеал. Прекланят се пред подвига на добруджанци и помнят саможертвата им в името на Родината.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе