Отбелязваме 135 години от Съединението на Княжество България с Източна Румелия

Отбелязваме 134-ата годишнина от Съединението на Княжество България с Източна Румелия.

Съединението е актът, с който на 6 септември (18 септември по нов стил) 1885 година автономната област Източна Румелия се отцепва от Османската империя и се обединява с Княжество България, противно на решенията на Великите сили на Берлинския конгрес.

До Съединението се стига след народни бунтове в Панагюрище, Чирпан, Пазарджик, Голямо Конаре и други южнобългарски селища, координирани от Българския таен централен революционен комитет. В резултат на военен преврат, оглавен от майор Данаил Николаев, османският губернатор в Пловдив Гаврил Кръстевич е свален от власт и заменен от администрация, назначена от българския княз Александър I.

Съединението провокира Сръбско-българската война (ноември 1885) и Българската криза.

Представителни военни формирования от Сухопътните войски, Военновъздушните и Военноморските сили, Съвместното командване на специалните операции и Националната гвардейска част ще участват в тържествата, посветени на 135-ата годишнина от Съединението на Княжество България с Източна Румелия, в цялата страна. Военнослужещите ще отдадат воински почести на загиналите за национално освобождение и обединение.

В навечерието на празника, на 5 септември, военнослужещи от 2-ра механизирана бригада и военно формирование 24 620 – Свобода от състава на Сухопътните войски участваха от 19.30 ч. в тържествената проверка (заря) на площад „Съединение“ пред общината в град Чирпан. Днес от 10.00 ч. военнослужещите ще поднесат венци и цветя пред паметника на Съединението в Градската градина.

В Деня на Съединението на България, на 6 септември, в гр. Пловдив ще се проведе тържествена проверка (заря). Тя ще започне в 20.30 ч. на площад „Съединение“ и в нея ще участват представителни блокове от Сухопътните войски, Военновъздушните сили и Съвместното командване на специалните операции, както и Представителният духов оркестър на ВВС. На тържествения ритуал ще присъства началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов.

В София в празничния ден от 12.00 ч. пред сградата на Администрацията на Президента на Република България ще се извърши тържествена смяна на почетния гвардейски караул. Военнослужещи от Националната гвардейска част ще участват и  в церемонията по поднасяне на венци пред Мавзолея-костница на княз Александър І Батенберг.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе