Вестникът на Балчик отрази силистренското участие в местен краеведски научен форум

В поредния брой на в. „Балчишки телеграф“ отрази участието на учении краеведи от Силистра и Тутракан в шестото издание на Форум „Българско наследство“, който тази година бе посветен на 80-ата година от Крайовския договор, възвърнал Южна Добруджа към майката родина България, както и на Георги Сава Раковски в нов прочит на живота и делото му.

Форумът през погледа на специалната гостенка Тоня Борисова, участник в проявата: „В много интересни и вълнуващи разкази и съобщения оживяха онези далечни събития, в които българите са надмогнали незаслужени нравствени и физически унижения и страдания, понесли непоправими загуби, затънали в мизерия и недоимък, но не изгубили човешкото си достойнство.

Естествено продължение на темата бе моят авторски поетичен спектакъл „Пътеки към Душата на България“, който приятно изненада и развълнува участниците във форума. Стиховете ми за България, за трудната съдба на бежанците, за днешните гурбетчийски ветрове, разпилели ни по всички краища на света; за дълга ни да възпитаваме у децата почит към традициите и предците, да поддържаме жив огъня на българския дух, докоснаха сърцата им.

Съдя за това по разплаканите очи когато участниците станаха на крака, за да ми благодарят за изживяването. В тези мигове, убедена съм – всички заедно се усетихме живи пътечки към безсмъртната Душа на България!“

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе