Над 100 приключенци ще поемат по веломаршрута „Дунав ултра“

На 1 септември над 100 души от България и Румъния ще започнат своето приключение по веломаршрута „Дунав ултра“. Стартът е във Видин, като ден по-рано организаторите събират участниците в града.

Участниците ще се придвижват по маршрута с дължина 732 км по индивидуален план и за свободно избран период от време. Крайната цел е достигането до с. Дуранкулак на брега на Черно море.

Предизвикателството ще премине в три категории, които включват индивидуално каране, както и екипи от двама или четирима колоездачи. Всеки може да заяви продължителността на прехода – до 48 часа, до 3 дни, до 5 дни, до 7 дни и повече от 7 дни.

“Дунав Ултра” е най-дългият туристически веломаршрут в България. Началната му точка е най-северозападното населено място на страната – с. Куделин (Видинско), а крайната – най-североизточното населено място – с. Дуранкулак (Черно море, обл.Шабла). Веломаршрутът носи името на река Дунав, тъй като повече от 500 километра от него следват района по поречието на реката.

Маршрутът е създаден през 2014 г. от 45-годишния тогава предприемач Борис Бегъмов. Няколко години преди това той води нездравословен начин на живот.

В три последователни години Бегъмов организира и участва лично в опити за преодоляване дистанцията на маршрута за по-малко от 48 часа с велосипед. На два пъти успява – веднъж с велосипед без предавки и веднъж в дисциплина дуатлон. След 2016 г. той се отдава на популяризирането на маршрута като атрактивна дестинация за велотуризъм.

От 2017 г. маршрутът предлага участъци с възможност за два вида преминаване — класическо и приключенско.

В края на 2017 г. маршрутът “Дунав ултра” достига до финалната фаза в конкурса за Годишните награди в туризма, където печели Голямата награда — “Иновация на годината”.

През 2018 г. за първи път се публикува селекция на “100-те Дунав ултра забележителности” — специално избрани обекти по веломаршрута, представящи неговата обща идентичност през призмата на велосипедно пътешествие.

През 2019 г. за първи се реализира печатно издание “Пътеводител Дунав ултра” — картографска презентация на маршрута, подкрепена с полезна логистична информация за неговото преминаване, препоръчани места за храна и нощувка. Изданието включва и “100-те Дунав Ултра забележителности”.

В началото на август т.г.  Владимир Ставрев пробяга маршрута, като целта му беше да насочи вниманието към „Дунав ултра“ и 107-те населени места, през (и около) които преминава той.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе