С 2 изложби и водосвет стартира шестото издание на „Българско наследство“

С откриване на две изложби, както и на водосвет, в основата на които са представители на област Силистра, започна 6-ото издание на Форум „Българско наследство“ в град Балчик, предвиден в рамките на няколко дни, като основните събития са днес и утре, научаваме от споделени публикации в социалната мрежа.

Едната изложба е филателна и е посветена на Добруджа, като за нея, както и в други издания на форума в черноморския град, заслуга има секретарят на Филателно дружество Силистра г-н Христо Христов. Областната структура на „Български пощи“ Добрич е в партньорство с организаторите за провеждане на тази народолюбива проява.

Силистра и Тутракан се представят на научен форум в Балчик

Другата изложба е с фолклорно-етнографски характер, тъй като Калина Михайлова от село Шуменци след изложбите си в Русе, Силистра и други градове в България, а и страна като Белгия (Брюксел ), показва част от своято колекция от народни носии, този път изключително от раклите на нашите баби от Северна Добруджа. Във водосвета участва и отец Михаил от тутраканската част на Русенска епархия.

Форума откри основният двигател и инициатор за неговото провеждане – Маруся Костова, която е главен редактор на в. „Балчишки телеграф“. Специално издание на сп. „Форум“ отразява работата на международната научна среща от миналата година, когато също имаше участници от област Силистра – авторите на книги д-р Йордан Касабов, Снежанка Генчева и Анастасия Якова.

Днес и утре в програмата – научни съобщения и разработки за 80-ата годишнина от Крайовския договор с участието на доц. д-р Румяна Лебедова, на доц. дфн Тодорка Георгиева – от РУ „Ангел Кънчев“ – Филиал Силистра, Десислава Маркова от ИМ Тутракан, Георги Димитров от Тутракан и др. наши представители, както и спектакъл – днес, а също утре в следобедните часове – научна конференция, посветена на Георги Сава Раковски с идеята за нов прочит на неговото възрожденско, революционно и книжовно дело – сред участниците със свое мнение ще бъде и д-р Йордан Касабов – етнолог от Силистра.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе