Toshiba напусна бизнеса с компютри

Един от най-старите производители на персонални компютри Toshiba съобщи, че се е оттеглил напълно от РС пазара. Този бизнес на компанията вече е изцяло под контрола на Sharp.

Преди две години Toshiba продаде 80,1% дял от дъщерната си фирма Toshiba Client Solutions на Sharp за 36 милиона долара, а Sharp преименува подразделението Dynabook.

Sharp упражни правото си да изкупи останалите 19,1% от акциите през юни, а Toshiba пусна изявление на 4 август, че сделката е приключила.

През 80-те години на миналия век Toshiba стана един от първите производители на лаптопи и в продължение на десетилетия беше сред най-големите играчи на световния компютърен пазар.

Компанията направи първия си компютър лаптоп през 1985 г . T1100 можеше да се похвали с вътрешни акумулаторни батерии, 3,5-инчова дискета и 256K памет. Ръководителите на Toshiba не бяха сигурни в преносимия компютър, но в крайна сметка започнаха да продават T1100 за около 2000 долара.

През 90-те години на миналия век и началото на 2000-те Toshiba беше сред топ производителите на персонални компютри. Но поради голямата конкуренция, лаптопите на Toshiba намалиха своята популярност. До момента, в който компанията продаде своя дял на Sharp, делът на Toshiba в пазара на персонални компютри се е намалил от пика си от реализирани 17,7 милиона компютъра през 2011г., до около 1,4 милиона продадени през 2017 година.

В момента Sharp, вече единствен собственик на някогашния компютърен бизнес на Toshiba, сега Dynabook, от своя страна е под контрола на тайванската компания Foxconn.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе