Нов председател на групата на художниците в Силистра

На проведено наскоро събрание на групата на художниците в Силистра за председател бе избрана графика художник Христина Гаева. Тя приема поста от досегашния председател Димитър Кулев.

Младата художничка графичка Христина Георгиева Гаева е родена на 3 март 1980 година в Силистра. Завършила е магистърска степен по графика към Националната художествена академия в София, а през 2003 година защитава докторска степен по визуални изкуства към Университета по изящни изкуства в Букурещ. Участвала е в моного регионални, национални и международни изложби и е печелила много престижни награди като: поощрителна награда за голо тяло в общо Академичния конкурс „Рисунка” в НХА – София през 2000-та година, награда за натюрморт в изложба „Рисунка” в културен център „Витгентщайн” – Виена, Австрия и награда рисунка „Голо тяло” в Студентската изложба „Графика” в Студентски дом – София. През 2016 година, заедно с нейния преподавател, професор от Университета по изящни изкуства в Букурещ откриха съвместна изложба в Художествена галерия-Силистра, която премина при невероятен успех.

Графиката е раздел от изобразителното изкуство. Нейните основни изразни средства са линията, щрихът, петното. Принципно е базирана на баланса между черно и бяло. Възможно е в нея да присъстват един или повече допълнителни цветове, но акцентът не е върху колорита, за разлика от живописта. Предмет на графиката са жанровите: портрет, пейзаж, натюрморт, интериор. Съществува абстрактна графика.

Какво е за Христина графиката? „Графичната рисунка отключва такава свобода и артистичност“ – споделя тя. „След свръхизобилието от всякакви колоритни изпълнения, които ни заливат отвсякъде, окото жадува да се наслади на интимната психология на графиката.”

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе