Проведе се заседание на Областен кризисен щаб в Силистра

В Областна администрация Силистра бе проведено заседание на Областен кризисен щаб във връзка с решаване на проблемите, възникнали с разпространението на коронавируса. Областният управител Ивелин Статев уведоми присъстващите, че ги е поканил по повод предстоящото написване на планове за действия, като за целта информация от институциите се очаква да бъде събрана до 21 август.
Представителят на държавната власт предупреди членовете на щаба, че става дума за събиране на едно място на работещи мерки, които да направят плановете ефективни. Акцентът в тях са социалните институции (домове за стари хора – 5 в област Силистра, центрове от семеен тип, средища за срещи и рехабилитация на хора с увреждания), както и в трите болници в областта.
Директорът на РЗИ Силистра д-р Теодора Начена направи преглед на обстановката от м. март насам: общо 67 случая с 22 излекувани и трима почитали; актуални в момента са 34 случаи в домашна изолация и 8 на болнично лечение (6 в Силистра и двама във Варна). Допълнителна информация: описани са 32 домашни огнища в няколко общини с честота 1-2 случая във всяко от тях, като само в две от огнищата има по четирима. Отделно са огнищата има в 3 работни колектива: ДГ „Иглика“ Силистра, където ситуацията е овладяна и предстои да заработят повече групи с деца (в момента персоналът с положителни тестове е в по-дълга изолация след проведената карантина); в ГКПП Силистра (4 домашни огнища) и в православната общност (двама души).
Като добро бе оценено взаимодействието между РЗИ и трите болници в областта – в тях обаче са секнали още през м. май дарителските акции за набират пари за покриване на неимоверно големите разходи за закупуване на лични предпазни средства за персонала, покриването на които е за сметка на бюджетите на съответните заведения. Отбелязано бе, че не е последвала верижна реакция от новозаразени след 4-те положителни проби на медицински лица в болниците в Силистра и Дулово. От днес информацията е за близо 50 отрицателни теста сред работещи в МБАЛ Силистра АД.
По време на заседанието отчети направиха участващите в него пратеници на общините Силистра, Тутракан, Дулово, Алфатар, Главиница и Кайнарджа. Те представиха обстановката в социалните заведения по места, вкл. готовността във всяко едно от тях да има обособени помещения за евентуална изолация на ползватели на услугите, показали положителни тестове за коронавирус. При направените проверки от страна на инспекторите от РЗИ не са констатирани забележки по изготвената документация.
Акцентирано бе върху няколко момента в работата на социалните институции: прием на нови потребители да става само по изключение – след хуманитарни и медицински индикации; всекидневен контрол на здравния статус на персонала и на външните лица. Налични са разписание за съобщаване в РЗИ при възникнали „събития“ и при необходимост –разместване по схеми за териториално и времево разместване на персонала.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе