Околосветски пътешествия с книги и магнити в силистренската библиотека

В условията на епидемична ситуация, която променя плановете на много хора за пътувания, интересна изложба в Регионална библиотека „Партений Павлович” ни повежда на екскурзия с книги и магнити. Експонирана във фоайетата на Библиотеката, изложбата включва книги от библиотечните фондове, пощенски картички и около 300 магнита от почти всички континенти.

Специалистите са избрали красиви издания, посветени на пътешествия – енциклопедии, атласи, справочници. Те предоставят ценна информация за интересни дестинации и съдържат многобройни цветни снимки. Изложбените витрини са структурирани по дестинации – пътувания в България, в други страни, романтични, кулинарни пътешествия и т.н. Библиотечните документи за най-великите пътешественици напомнят за големи географски открития, но и разкриват човешки истории на триумф и успех.Такива са книгите за Магелан, Колумб, Джеймс Кук, Франсис Дрейк. Представени са съвременни експедиции и приключения, идеи за пътувания, космополитни градове и недостъпни планини, далечни морета и загадъчни светове. Регионална библиотека препоръчва „ 1000 места, които трябва да видите, преди да умрете”, „501 места, които трябва да посетите”, но и съветва да не опитвате да предприемате рискови пътешествия – „100 места, които никога няма да посетите”.

Втората секция на красивата изложба включва колекция от най разпространените сувенири – магнитите и пощенски картички с изгледи от различни страни.

Магнитите библиотекарите са си набавяли при свои пътувания или са подаръци от приятели. Идеята за изложбата е вдъхновена от спомени и преживявания, и мечти за следващи пътувания. Най-много са магнитите от България и съседните държави – Румъния, Турция, Гърция, Сърбия. Много от малките сувенири са украсени
с типичните за съответните държави символи – гербове, знамена, други пресъздават пейзаж или част от историята, бита, културата на града или държавата, от която идват. Материалите, от които са изработени магнитите са различни –винил, дърво, керамика, гипсова основа. Изложените магнити са интересни и по форма – букви, книги, животни, цветя, обувки, котви. Сред експонатите има и обемни магнити – къщичка от Шварцвалд с работещ часовник, изображение на църковния храм „Свети Сава” в Белград – най-голямата функционираща православна църква в света, магнит със символа на Париж – Айфеловата кула.

Експозицията е интересна и със стиховете към нея, които са дело на Николета Николова – библиотекар в Регионална библиотека „Партений Павлович”:

„Всеки лист е пътека вълшебна
към необятни, чудни светове,
пътешествието е наша потребност
и всяка книга може да ни го даде.“

Стиховете подсилват въздействието на изложбата – освен спомени за отминали пътешествия, тя вдъхновява за следващи прекрасни дестинации и напомня, че книгите също са средство да посетим прекрасни светове.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе