Регионална библиотека “Партений Павлович” с доклад в издание на НБКМ

Излезе новият брой на списание „Библиотека” – издание за библиотечни и информационни науки, книгознание и литературна история на Национална библиотека „Св. Св. Кирил и Методий”. Основна тема на броя е: ” COVID – 19: отговорът на библиотеките”.

От страниците на списанието специалисти от библиотеки и сродни институции споделят своя опит, проблеми и предизвикателства при предоставяне на дистанционни услуги за потребителите в карантинния период.

Работата на Регионална библиотека – Силистра в условията на онлайн обслужване представя Галина Раева, главен библиотекар. Нейната статия е озаглавена „Регионална библиотека „Партений Павлович” – Силистра: работа в условията на извънредно положение”. В нея е подчертана необходимостта от цялостен и бърз преход към дистанционно обслужване по време на пандемията. Авторката посочва възможностите, които търсеха и успешно прилагаха силистренските библиотекари, за да бъдат полезни на своите читатели. Статията посочва разнообразните онлайн услуги, които предлага сайтът на библиотеката – библиографско търсене във фондовете на библиотеката, онлайн презапис и запазване на литература и други.

Регионална библиотека – Силистра винаги е била полезна на силистренци с актуалната обществено-полезна информация. По време на социалната изолация библиотечните специалисти положиха усилия да споделят информация от такъв характер: промяна в данъчни срокове, начин на работа на различни институции, магазини, медицински услуги.

Силистренските библиотекари са публикували онлайн разнообразни образователни, информационни и развлекателни материали, линкове, е-адреси. Статията разглежда и многото библиотечни услуги за децата на Силистра – какви книги да изтеглят безплатно, какви игри, свързани с книгите да играят у дома, материали за разпечатване и оцветяване. Във фейсбук страниците на библиотеката се споделяха снимки от Маратон на четенето, който се проведе онлайн, драматизации на приказки, идеи за великденска украса.

Галина Раева посочва, че един от изводите, наложил се от новата ситуация е необходимостта от гъвкавост и бързина при работа в новата ситуация. Много важна е екипната работа и съпричастността на всички библиотекари в търсенето на най-добрите начини за обслужване в дистанционен режим. В заключение се посочва, че с креативност, сътрудничество и взаимна подкрепа гражданите на Силистра ще преодолеят трудната ситуация.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе