Община Силистра и Драматично-кукленият театър ще представят постановки по случай Деня на детето

В чест на Международния ден на детето – 1-ви юни, Община Силистра кани всички деца в 11.00 ч. на площад „Свобода“. На сцената ще се представи спектакълът „Юнакът Келчо, принцесата и змеят“ по български и румънски народни приказки. Драматизация и постановка – Первели Николово-Вили, сценография и кукли – Павлина Василева, музикална картина – Первели Николов-Вили, участват актьорите: Илияна Крушева, Станислав Георгиев, Мирослав Петров и Стефан Станчев. Подаръкът е за децата от Община Силистра и Драматично-куклен театър-Силистра. При лошо време спектакълът ще бъде отменен.

Същият ден чрез платформата за видеосподеляне YouTube, по канала на Община Силистра, отдел „Култура“ ще се излъчат постановките на Драматично-куклен театър-Силистра „Храбрият оловен войник“ и „Безценното камъче“. На 1-ви юни ще бъдат публикувани линковете, които ще  отведат до онлайн пространство за гледане на театралните спектакли.

Община Силистра благодари на г-жа Златина Станева – директор на Драматично-куклен театър-Силистра за това, че ще предостави потопяване в магията на празника и театралното изкуство за деца.

Международният ден на детето води началото си от Световната конференция по въпросите на детското здраве, състояла се в Женева през 1925 година. Тогава се изготвя декларация за правата на детето, която гласи, че на всяко едно детe, независимо от раса, национална, религиозна и етническа принадлежност, трябва да бъде осигурено най-доброто. В международен мащаб денят е отбелязан за първи път официално през 1950 г. в 51 страни, сред които е и България. От тогава всяка година се отдава почит на децата по цял свят. Празникът е учреден в памет на всички деца, загинали през Втората световна война.

Денят на детето си има собствено знаме. В центъра му е изобразена Земята, върху която са стъпили пет деца в различни цветове: бял, черен, жълт, син и червен. Всичко това е нарисувано на зелен фон, който символизира плодородието, свежестта и растежа. Знамето обединява децата от всички раси.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе