В Европа днес е Ден за борба със затлъстяването

На 19 май се отбелязва Европейският ден за борба със затлъстяването.

Днес наднорменото тегло е сериозен здравословен проблем, поради доказаната пряка връзка със заболявания като атеросклероза, високо кръвно налягане, захарен диабет тип 2, сърдечен инфаркт, някои злокачествени заболявания и повишени нива на мастите в кръвта, които съкращават живота с около 7-10 години.

В повечето случаи затлъстяването е свързано с повишена консумация на високоенергийни храни и понижен разход на енергия. Това води до натрупване на излишна мастна тъкан в тялото.

В зависимост от степента на това натрупване, състоянието се определя като наднормено тегло или като затлъстяване.

Затлъстяването е резултат на нарушен енергиен баланс – съотношението между енергийната стойност на храната и енергоразхода на човека – т.е. хората наддават на тегло, когато поемат повече калории, отколкото изгарят. Излишните калории се складират в тялото под формата на тлъстини. Затлъстелите хора носят на гърба си огромно количество излишни мазнини и рисковете за тяхното здраве са сериозни.

Установено е , че при децата с наднормено тегло се увеличава трайно броят на мастните клетки, което предразполага към затлъстяване в зряла възраст.

В 90% от случаите затлъстяването е свързано с нездравословни хранителни навици и понижена двигателна активност.

Нездравословният модел на хранене – честата консумация на високо енергийни храни (пържени храни, чипс, сладкиши), ниската физическа активност са водещи фактори за увеличаване на свръхтеглото и затлъстяването при децата. През последните години се наблюдава застояване на децата пред телевизора и компютъра с часове.

Профилактиката на наднорменото тегло и затлъстяването трябва да започне още от детска възраст в детските заведения и в семейството, за да се изградят в съзнанието на детето здравословни навици. Създаването на здравословен модел на хранене и оптимална двигателна активност от детството намалява здравния риск от появата на редица заболявания в по-късна възраст.

Балансираната диета и редовната физическа активност са от съществено значение за добро здраве. За постигането на тази цел е необходимо спазването на няколко прости правила – за по-качествен и здравословен начин на живот:

  • да намалим приема на мазнини, захарни и сладкарски изделия, газирани напитки;
  • да увеличим консумацията на плодовете и зеленчуците;
  • да заместим тестените храни с пълнозърнест хляб и зърнени храни като важен източник на енергия;
  • да намалим употребата на сол и консумацията на солени храни;
  • да приемаме ежедневно достатъчно вода;
  • да избягваме обездвижването и бъдем физически активни поне 60 минути на ден.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе