Има окончателни дати за изпитите след 7 и 12 клас, учебната година няма да се удължава

Учебната година ще приключи неприсъствено и в електронна среда. Няма да се удължава учебното време за никой клас. Това заяви на брифинг министърът на образованието Красимир Вълчев.

Матурите ще се провеждат на 1 и 3 юни и ще започват с час по-късно – в 9 часа. В стаите ще се допускат около 10 ученици, които ще бъдат пазени само от един квестор. Учениците ще имат възможност да кандидатстват във висши учебни заведения, тъй като забавянето на връчването ще е само с 4 дни – на 26 юни.

На 2 и 4 юни ще могат да се провеждат допълнителни държавни изпити, с оценката от които може да се кандидатства във ВУЗ. Те ще се провеждат сутрин и следобед, съответно от 8 и от 14 часа.

В матурата по БЕЛ няма да се включват въпроси от цикъла на Вапцаров, както и „Железния светилник“ на Димитър Талев. Но ще се включва материал, преподаден в електронна среда.

Лятото ще се проведат присъствено или частично присъствено част дейностите за тези ученици, които не са били включени в електронното обучение или са били неефективно включени.

Изпитите след 7 клас ще се проведат на 15 юни по български език и литература и на 17 юни по математика.

Както вече стана ясно, НВО след 4 и 10 клас няма да се провежда.

Колкото до детските градини, рискът е голям. Проучвания сочат, че между 30 и 40% от родителите биха си пуснали децата, ако се отворят детските градини, но минитерството счита, че тези мерки за момента не бива да се променят. Решението на въпроса е предмет на ежеседмичен анализ.

Silistra News призовава всички съграждани да спазват стриктно предпазните мерки на правителството! Изолацията е най-ефикасното спасение! Стойте вкъщи!

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе