Областният управител на Силистра изпрати поздрав до Двора на кирилицата в Плиска

Областният управител на област Силистра Ивелин Статев изпрати поздрав до г-н Карен Алексанян във връзка с проведения вчера празник, посветен на 5-ата годишнина от създаване на културно-исторически комплекс „Дрвор на кирилицата“ в град Плиска.

Той бе открит по повод 1 150-ата година от покръстването на българите в православната християнска вяра. Заради извънредното положение юбилеят премина в камерна обстановка с водосвет на 2 май, когато Българска православна църква почита Св. равноапостолен цар Борис-Михаил Покръстител.

За изминалите години комплексът, чието начало бе с паметници на 30-те български букви, изработени в художествен вид и в размер на човешки ръст, вече разполага с картинна галерия, с изложба на восъчни фигури на учениците на светите братя Кирил и Методий, както и на български владетели.

На открито са 44-те паметници и барелефи на творци (наред за откриване е бюст паметник на Захари Стоянов – възрожденски революционер и писател), писали на азбуката, използвана в момента от над 300 млн. души в страни от Балканите до Монголия, но и в множеството техни диаспори по целия свят.

Засега са отложени замислените за тази годиана два международни фестивала (музикален и литературен). От публикации в интернет научаваме, че инициаторът, създател и спомоществовател на Двора на кирилицата Карен Алексанян е планирал и няколко пътувания до Сърбия и Черна гора, където ще участва в срещи и конференции, свързани с ролята на българската азбука в културното обединение на народите.

Задочно в празника се включиха с видео послания представители на държавни и литературни институции от различни страни – България, Русия, Сърбия и др.

Silistra News призовава всички съграждани да спазват стриктно предпазните мерки на правителството! Изолацията е най-ефикасното спасение! Стойте вкъщи!

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе