1560 лица под карантина в област Силистра, за 1209 тя е приключила

Към 21.04.2020 г. в Силистренска област под наблюдение и 14-дневна домашна карантина са 1 560 лица, завърнали се от страни със случаи на COVID-19. Връчени са общо 1 159 предписания от дежурните на ГКПП-Силистра. За 1 209 лица карантината е приключила и те нямат клинични оплаквания. Ежедневно в уеббазираната информационна система за пристигналите в страната лица (вкл. в събота и неделя) се въвеждат данни за подлежащите на домашна карантина. Лицата без личен лекар се наблюдават по телефон от инспектори на РЗИ-Силистра.

Продължават дежурствата на инспектори от РЗИ на ГКПП-Силистра за 24-часов граничен здравен контрол, както и на дежурен телефон 0879 170 186, за въпроси и сигнали (24-часово дежурство).

Извършват проверки на различни обекти по спазване заповедите на министъра на здравеопазването, свързани с противоепидемични мерки срещу COVID-19 (търговски обекти, фризьорски и козметични салони, бензиностанции, водоизточници, банки, пощенски клонове, детски площадки, паркове, градинки за отдих и др.), както и на пазарите, във връзка със Заповед № РД-01-199/11.04.2020 г. и Заповед № РД-01 – 218/15.04.2020г. на M3.

В изпълнение на Заповед № РД-01 -225/20.04.2020 г. на Министъра на здравеопазването, относно отмяна в ограничението на детските и женски консултации и профилактичните имунизации, както и възстановяване на плановата лечебна дейност в болниците, се обсъжда изпълнението на мерките в дните, определени за профилактична дейност и предстоят проверки в тази връзка.

В ОДМВР-Силистра са издадени множество заповеди на основание постъпили заповеди на M3 и указания на ГДНП, във връзка с изпълнение на мерки за ограничаване разпространението на заболяване причинено от коронавирус. Провеждат се работни срещи с РЗИ-Силистра и ГПУ-Силистра, на които се изяснява механизмът за максимален обхват на завърналите се граждани в България, съгласно предприетите мерки за борба срещу коронавируса. Ежедневно РЗИ-Силистра подава списъци на лицата, които са с предписания и са поставени под карантина. Списъците се разпределят на териториален принцип и полицейски служители контролират спазването на карантината.

Изградени са денонощни контролно-пропускателни пунктове, обхващащи основните пътни артерии Силистра – Варна, Силистра – Русе и Силистра – Шумен, в изпълнение на заповед от 20.03.2020 г. на министъра на здравеопазването. Престъпленията по чл. 355, чл. 326 от НК и мерките, касаещи противодействието на COVID-19 са взети на специален отчет и се ръководят от Окръжна прокуратура-Силистра. През периода 9-10.04.2020 г. при извършване на проверки и контрол на поставените под карантина лица от страна на ОДМВР-Силистра няма установени случаи на неспазване на наложена карантина.

SilistraNews призовава всички съграждани да спазват стриктно предпазните мерки на правителството! Изолацията е най-ефикасното спасение! Стойте вкъщи!

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе