Премиерът Бойко Борисов и министър Танева проведоха видеоконферентна среща със земеделски производители

Министър-председателят Бойко Борисов и министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева проведоха видеоконферентна среща със земеделски производители от секторите „Животновъдство“, „Плодове и Зеленчуци“, „Риба и рибни продукти“ и „Пчеларство“. Поводът бе приетото Постановление, с което търговските вериги се задължават да предлагат българска продукция на местни (регионални) производители в обектите им. По време на разговора бяха обсъдени предприетите мерки от страна на държавата и затрудненията, които производителите срещат при реализиране на продукцията си.

Премиерът Бойко Борисов изтъкна, че държавата прави всичко по силите си, за да подкрепи земеделския сектор и родното производство. Министър-председателят беше категоричен, че на първо място сега в условията на извънредно положение е здравето на българските граждани. „Най-важно е да ви запазим живи, после всичко останало ще дойде от само себе си, ще се стегнем и ще го направим. Сега се мъчим с такива мерки да ви помагаме, каквото може да се направи. Първата цел ми е да сме живи“, заяви Борисов.

Министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева подчерта, че стремежът е да бъдат подкрепени  малките и местни български производители, за да се запази поминъкът им. По думите й, местната българска продукция е по-свежа, по-прясна и по-позната. Тя бе категорична, че потребителите трябва да имат право на достъп до местното производство.

От бранша посочиха, че стоят зад усилията на кабинета и допълниха, че правителственото постановление е алтернатива за малките производители. Те отбелязаха, че такава организация е създадена и в други държави. На срещата производителите подчертаха, че искат да продават стоката си в България и по думите им, именно търговските вериги са канал за реализация на продукцията им. Те настояват срокът на действие на Постановлението да бъде без ограничение.  Стопаните заявиха още, че адмирират усилията на държавата за решаване на проблемите  в сектор „Земеделие“.

В рамките на разговора министър Танева отбеляза, че въведеното изискване млечните продукти да са изцяло произведени от българско сурово мляко цели да подпомогне сектор „Животновъдство“ – млечно направление при реализацията на сурово мляко. Причината е започналият срив на цената му в цяла Европа. От своя страна производителите благодариха и за всички плащания и субсидии, които получават навреме и Държавен фонд ,,Земеделие“ спазва обявения график.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе