Продължава изпълнението на противоепидимичните мерки в общините от Силистренско, нови дарения за МБАЛ Силистра

Община Алфатар продължава да предоставя административни услуги при спазване на въведените противоепидемични мерки с обслужваве на едно гише, става ясно от информация до Областен кризисен щаб Силистра. Към настоящия  омент на територията на община Алфатар не е установено нарушение на заповедите на министъра на здравеопазването, на директора па РЗИ Силистра, респективно на кмета на общината, свързави с въведените мерки срещу разпространение на коронавирус COVID-19. От длъжностите  лица, определени със заповед на кмета на общината, не са съставяни актове за установени административни  нарушения.
На таблата за информация пред сградата на общината и пред хранителните магазини има съобщения за въведените противоепидемични мерки, за размера ва санкциите, които ще се налагат при установено нарушение, както и за лицата, които имат право да ги налагат. В сградата на общината се допускат до двама граждани. Към 31.03.2020 г. в  населените места на община Алфатар не са констатирани нарушения на забраните за посещения на паркове, градини, спортни и детски площадки, както и на съоръжения на открито. Всеки ден се осъществява контрол и за спазване на часовете за посещения на магазините от страна на хората над 60-годишна възраст във времето от 8,30 до 10,30 ч., както и на другите условия (отстояния между клиентите и пр.).
Служителите на каса и зареждащите магазините работят с противогрипни маски и  ръкавици. При нормални условия работят социални институции, които са на 24-часов режим: Център за настаняване от семеен тип за пълнолетни лица с психически расстройства, Дом за стари xopa, ЦНСТ (1 и 2), Кризисен цептър за деца. За всички служители и потребители на социални услуги общината е осигурила средства за лична защита: маски за многократна употреба (раздадени са и във всички населени места на общината), а за еднократна – ръкавици и калцуни.  Община Алфатар продължава да предоставя социални услуги на 460 души, потребители на услуги по проект „Топьл обяд” и „Доматен социален патронаж”.
Служителите от общината и доброволци от доброволното формирование осигуряват закупуване на храни, стоки от първа необходимост и лекарства по заявки от възрастни xopa и инвалиди, които нямат близки на територията на общината. В единствената аптека в общината, намираща се в град Алфатар, регулярно се зареждат лекарства по заявка. Община Алфатар разполага с напълно обзаведено общинско жилище в града (капацитетът му е за 6 души), предвидено за настаняване на xopa, поставени под карантина – към момента в него няма настанени граждани. Към изхода на жилището е монтирана система за видео наблюдение, с която може да се следи за нарушение на ограничителния режим.
За нови дарения съобщиха от МБАЛ Силистра АД: община Силистра  – 37 325 лева, „Поларис 8“ ООД Варна – 20 000 лева, Окръжна прокуратура Силистра – 2 800 лева, , д-р Мария Димитрова  – 1 000 лева, Александър Сабанов  – 100 теста, „Интръст“ ЕАД София – 20 защитни шлема, Славин Добрев Йорданов – 200 лева.
По информация от социалната мрежа Фейсбук: Общински съвет Главиница гласува отпускането на 10 740 лв. на МБАЛ Тутракан ЕООД за закупуване на хематологичен анализатор за Клиничната лаборатория; отделно – всеки от общинските съветници дарява по 100 лв. лични средства за болничното звено, а за да се оформи сумата от 2 хил. лв. председателят на Общинския съвет Месут Алиш добави дарение от 500 лв.

SilistraNews призовава всички съграждани да спазват стриктно предпазните мерки на правителството! Изолацията е най-ефикасното спасение! Стойте вкъщи!

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе