Да почистим дома си срещу коронавирус

Разпространението на вируса COVID-19 се превръща във все по-глобален проблем, повечето от нас останаха по домовете си и така възниква резонния въпрос – как да почистим и предпазим дома си от коронавируса, така че да бъдем спокойни, че нашият дом наистина е нашата крепост?

Вижте няколко домакински съвета за почистване, които може би знаете, но не е безполезно да ги напомним отново, защото в този случай са изключително важни, за да съхраним здравето си и това на нашите близки.

И не забравяйте – мийте ръцете си често, избягвайте комуникацията с много хора и ако можете, останете вкъщи!

Ето стъпките, които да следваме при почистване:

Почистете и след това дезинфецирайте – използвайте простичък, но работещ метод на почистване в 2 стъпки – първо почиствате и след това минавате повърхността с дезинфектант. За да почистите първоначално повърхността, можете да използвате оцет и микрофибърна кърпа или пък само гореща вода. След това трябва да използвате дезинфектант на алкохолна/спиртна основа с поне 60% съдържание на алкохол. Можете да използвате и препарати с белина в тях, те също са отлични дезинфектанти.

Остави обувките си до вратата – те не само внасят кал в дома ни, но потенциално могат да разнасят микроби и вируси. По тази причина се постарайте да няма обувки из целия Ви дом, а само в коридора, близо до вратата. Също така трябва да почиствате редовно пода около входната врата с нужните препарати за целта, почиствайте редовно и подметките на обувките, с които излизате навън.

Не пропускайте важните повръхности – лесно е да се сетим, че трябва да дезинфекцираме откритите повърхности като тоалетната и кухненските плотове, но трябва да почистим и онези, които докосваме често, без да осъзнаваме, като дръжките на вратите, ключовете на лампите и парапетите. Използвайте белина или друг тип дезинфектант и забършете старателно с кърпа всички тези важни повърхности, които докосвате по десетки пъти на ден. Важно е да не пръскате нищо директно върху ключа за лампата заради Ваша безопасност! Първо напръскайте препарата на кърпа и след това избършете повърхността.

Обръщайте внимание на споделените устройства – всички у дома имаме технологични джаджи, които цялото семейство използва и логично се докосва до тях – дистанционни, таблети, домашен телефон, конзоли за игра. Те са магнит за микробите и е важно да ги почистваме всеки ден с мека кърпа, напръскана с вода, а след това и с кърпа, напръскана с дезинфектант. Клечките са уши могат да помогнат при почистването на малките пространства между копчетата на дистанционните.

Използвайте парочистачка – парата е отличен съюзник в убиването на микробите и премахването на праха и замърсяването. Парочистачките могат да се използват върху всякакви водоустойчиви повърхности из дома и са отличен начин за освежаване и предпазване от микроби. Ако имате такъв уред – използвайте го смело!

Мийте добре кърпите, с които чистите и ги сменяйте често – когато опитвате да предпазите дома си от вируси и микроби, не е добре да използвате един парцал или една кърпа, за да почистите всяка повърхност, защото така можете да разнесете микробите навсякъде и постигате обратния успех. За всяка отделна повърхност трябва да взимате нова кърпа, гъба или парцал. Ако смятате, че кърпата може да се използва отново, можете да го направите, но преди това я изперете старателно с топла вода.

Дезинфекцирайте старателно – колко ефективно е дезинфекцирането и дали сте успели да убиете всички микроби, не зависи само от съдържанието на самия препарат, но и от продължителността на препарата с повърхностите. Това „контактно време“ е нужно, за да извлечем максимална полза от дезинфектанта. Използвайте препарати, които гарантират 99.9% убиване на микробите и ги оставете да подействат върху повърхността поне 2-3 минути.

Източник: Edna.bg

SilistraNews призовава всички съграждани да спазват стриктно предпазните мерки на правителството! Изолацията е най-ефикасното спасение! Стойте вкъщи!

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе