24 ветеринари в област Силистра започват държавната профилактика за годината

На 26.03.2020 г. по покана на директора на ОДБХ Силистра д-р Себахтин Халид бе проведена работна среща с участието на д-р Валери Милчев – началник  на отдел „Здравеопазване по животните“ в дирекцията,  и на д-р Владимир Солаков – председател на ОК на Български ветеринарен съюз в област Силистра. От негов текст във Фейсбук разбираме, че са обсъдени параметрите на бъдещата работа по изпълнение на държавната профилактична програма за 2020 г. от страна на 24 ветеринари в региона.

От 1.04.2020 г. стартира изпълнението на държавната профилактична програма за настоящата година. В момента е налична ваксина срещу болести като антракс и туберкулоза по говедата с препоръчителен срок за изпълнение в границите на м. април т.г. Прилагането на ваксина срещу „син език“ е със срок м. май- м. юни. Предвидено е спазване на 30-дневен период за прилагане на ваксината от последната ваксинация. Стартира и ваксинирането на дребните преживни животни, както и на едрите. По график вървят профилактичните прегледи на пчелите. През м. юни е планиран отчет за полугодието.

От началото на м. април се събират от ветеринарите подробни заявки по обекти и видове животни за гореописаните мероприятия, като ваксините и консумативите се приемат в хладилни чанти. Във ведомството, ръководено от д-р Халид са изготвени за предоставяне на служебна бележка от ОДБХ с подпис и печат за свободно пътуваме на територията на областта  при изпълняваме служебните задължени на всички ветеринари, работещи на терен. Във връзка усложнената обстановка в страната по повод COVID-19, всеки ветеринар сам си набавя предпазни средства за лична безопасност за изпълнение на задълженията си по време на работа във фермите.

SilistraNews призовава всички съграждани да спазват стриктно предпазните мерки на правителството! Изолацията е най-ефикасното спасение! Стойте вкъщи!

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе