Слана попари кайсиите в Силистренско

Ниските температури в началото на седмицата нанесоха поражения на овощарите в Силистренско. В района на Тутракан в нощта срещу вторник са измерени минус 9 градуса. Амплитудите на термометъра унищожиха голяма част от реколтата на рано цъфналите плодни дръвчета, заяви Димитричка Търпанова, заместник председател на Добруджанския овощарски съюз. Според нея има градини в района, където са попарени 100 % от дръвчетата.

Осланени са кайсиеви и черешови градини и в община Силистра. За поражения съобщават от земеделската кооперация „Нива 93” в село Професор Иширково. Овощарите още не знаят какви са истиннските размери на щетите. Очаква се експерти на областнтата диррекция „ Земеделие” в Силистра да обходят овощните градини в областта, за да обследват пораженията от моментното застудяване през март.

Районът на крайдунавска Добруджа е известен като центъра на производството на кайсии в България. Опитната станция по кайсията в Силистра е селектирала 11 оригинални български сорта от ароматния плод, а масивите с плодни дръвчета в региона са над 10 хиляди дка.

Източник – kmeta.bg

 

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе