Полезни и вредни видове сол

Солта осигурява на човекa жизненоважни минерали, които са от съществено значение за цялостното здравословно състояние. В тази статия ще разгледаме кои са най-добрите и кои най-лошите видове сол и защо някои са по-добри от другите.

Често сме предупреждавани, че високата консумация на сол причинява високо кръвно налягане и проблеми с бъбреците. Ключът е в използването на правилните видове сол и избягване на рафинираните видове, като трапезната сол, която е лишена от важни микроелементи.

Нека разгледаме единадесетте най-често срещани соли, класифицирани от най-полезните към най-вредните.

Най-полезните видове сол

1. Розова хималайска морска сол (Pink Himalayan Sea Salt)

Розовата хималайска морска сол се използва най-много в здравната и уелнес индустрия, поради предполагаемите си ползи за здравето. Този специфичен вид сол се произвежда в Пакистан, близо до Хималаите и съдържа трейс минерали като калий и магнезий. Железният оксид в солта й придава характерния розов цвят.

Предимства: Тази естествена сол съдържа до 84 различни трейс минерали (малки количества селен, хром, желязо, флуор, мед, йод, цинк, кобалт и манган) и елементи. Розовата хималайска морска сол има най-високо съдържание на калий, магнезий и желязо от всички останали.

2. Фльор Дьо Сел (Fleur de Sel)

Фльор Дьо Сел е нерафинирана сол, която произхожда от Франция и е една от най-добрите налични довършителни соли. Името й означава „цвете от сол“. Фльор Дьо Сел е най-скъпата сол, която се предлага както в ситни и нежни, така и в груби кристали, образувани на повърхността на солените лагуни.

Има много силен вкус и аромат на водорасли, така че малко количество от нея е напълно достатъчно. Може да се използва в палео рецепти за придаване на по-добър вкус на ястията. Може да поръсите върху зеленчуци на пара, гурме салати или десерти.

Предимства: Тази чиста сол съдържа минерали и електролити, като калций, магнезий и калий. Почти е невъзможно да пресолите храната с нея.

3. Сел Гри (Sel Gris)

Сел Гри е специална ароматна сол, която се предлага в различни нюанси на сивото. Тя се добива във Франция по атлантическото крайбрежие и в околностите на град Геранд. Сел Гри идва от солни водоеми, покрити с глина. Солта е хрупкава и влажна.

Предимства: Всяко солено кристалче е ароматно и пълно с минерали. Чистата нерафинирана сол Сел Гри съдържа калций и магнезий, които в рафинираните липсват.

4. Черна хавайска сол (Black Hawaiian Salt)

Често наричана черна морска сол, черна лава сол, индийска черна сол или „Кала намак“ е сол, която съдържа активен въглен, който придава уникалния й аромат и подпомага за детоксикацията на тялото. Изглежда черна, но всъщност е бледорозова, когато се смели на ситно. Потъмнява, когато се добави към храна и поеме влагата й.

В тази сол се съдържа натриев хлорид, магнезий, железен сулфид и сероводород. Последният придава характерния й мирис на сварен жълтък. Тази сол може да се използва за заместване на яйцата в рецептите.

Предимства: Активният въглен помага да се отделят токсините от организма. Солта е подходяща за хора, които имат отоци или сърдечни проблеми, поради това, че при консумацията й не повишава съдържанието на натрий в организма.

5. Червена хавайска сол (Red Hawaiian Salt)

Известна още като червена Алаева сол, тази сол получава красивия си цвят от пречистената вулканична червена глина от остров на Хаваите, наречен Кауай. Глината в солта помага да изтъкне вкуса на много ястия, а също така се твърди, че спомага за спиране на влагата при готвене на месо, което го прави сочно и апетитно. Червената хавайска сол се разтваря бавно, защото е много твърда. Има сладникав или лешников вкус. Използва се в месни ястия на скара, за морски дарове, птици, салати, десерти и други.

Предимства: Червената хавайска сол съдържа трейс минерали и електролити и е много качествен източник на усвоимо желязо.

6. Келтска морска сол (Celtic Sea Salt)

Келтската морска сол се добива по крайбрежието на Франция. Естественият й цвят е сив, поради взаимодействието на солта с глината в процеса на кристализиране. Има по-мек и богат вкус от другите соли.

Предимства: Тази сол е висококачествен източник на натрий, който може да помогне за:

  • алкализиране на тялото;
  • поддържане на електролитния баланс;
  • повишаване на нивата на енергия;
  • регулиране на кръвното налягане;
  • намаляване на мускулните спазми.

7. Сол на люспи (Flake Salt)

Солта на люспи добавя красива нотка в много ястия. Затова е и много добър избор за декорация на десерти.

Предимства: В тази сол се съдържат много минерали, ако е направена по естествен начин. Когато морето се изпарява в открити басейни чрез използване на естествени източници – слънце и вятър.

8. Морска сол

Естествената морска сол се добива чрез изпаряването на морската вода и е по-хрупкава и по-силна на вкус от трапезната сол, въпреки че съдържанието на натрий е почти същото и в двете. Може да бъде рафинирана или нерафинирана, в зависимост от начина на производство.

Предимство: Когато морската сол е необработена, тя все още съдържа трейс минерали. Някои от тях, които се съдържат в естествената морска сол са калий, магнезий и калций.

9. Кошер сол (Кошерна сол)

Кошерната сол обикновено се използва в еврейските ястия. За да може солта да е кошерна, тя трябва да не съдържа никакви добавки. Използва се в процеса на правене на „месо кошер“, където тази сол извлича кръвта от месото.

Кристалите на кошерната сол са по-големи от другите видове сол. Това ги прави идеални за декорация на десерти.

Най-вредните видове сол

1. Консервираща сол (нитритна)

Консервиращата сол се използва за консервиране и мариноване. Тя е чист натриев хлорид и е супер фина, така че лесно се разтваря. Тази сол трябва да се избягва. Подобно на трапезната сол, консервиращата е рафинирана и не съдържа толкова много стимулиращи здравето минерали и електролити, колкото някои от видовете изброени по-горе.

Ако искате да приготвите домашна марината, по-добре използвайте морска сол.

2. Трапезна сол

Трапезната сол се оказва в самия край на този списък, тъй като е най-обработена. Идва от солни отлагания и след това се подлага на продължителна преработка, по време на която минералите се отстраняват от солта. Получава се супер фина, силно обработена сол, която съдържа антислепващи агенти и по-малко ползи за здравето, отколкото другите видове сол.

Трапезната сол обикновено се използва в рецептите, поради това, че текстурата й прави печенето и готвенето с нея по-лесно. Но това е най-нездравословният избор, който може да направите.

 

Има много различни видове соли, които може да използвате в любимите си рецепти, а някои определено са много по-здравословни от други. Махнете солницата от масата, за да не прекалявате с количествата. Заместете трапезната сол с някоя от гореизброените девет по-добри варианта. Опитайте се да използвате различни видове, когато готвите.

Източник: paleoplan.com, цитиран от Framar.bg

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе