Петнадесета областна литературна конференция за ученици от XI и XII клас в СУ “Васил Левски“ в Дулово

Проведе се петнадесета областна литературна конференция за ученици от XI и XII клас „ЕМОЦИОНАЛНИЯТ ЖИВОТ НА ЧОВЕКА В БЪЛГАРСКАТА ЛИТЕРАТУРА И КУЛТУРА“

Всяка книга носи огромен духовен заряд, пъстра палитра от емоции и послания, скрити дълбоко в тъканта на словото. Тези емоции са ключ към осмислянето на духовния свят на героите. А този свят преоткриват учениците, автори на текстове, които бяха представени вчера, 12.05.2021 г. на третия – заключителен етап от конференцията. Тя се състоя под ръководството на проф. д-р Радослав Радев от Великотърновския университет „Св. Св. Кирил и Методий“. Предварително зададената тема бе „Емоционалният живот на човека в българската литература и култура“.
Организатори на конференцията са Министерството на образованието и науката, Регионалното управление на образованието – Силистра, Великотърновският университет „Св. Св. Кирил и Методий ”, Отдел „Образование“ – община Силистра.

Тази година честта да бъдат домакини се падна на Средно училище „Васил Левски, гр. Дулово. В 9.30 часа Актова зала „Стоян Стоев“ на училището събра участниците и гостите на конференцията. Сред тях бяха проф. д-р Радослав Радев, госпожа Анета Ненова – старши експерт по български език и литература до 2017 година, госпожа Ваня Игнатова – старши експерт по български език и литература в Регионално управление на образованието – гр. Силистра, госпожа Атанаска Атанасова – главен експерт в отдел „Образование и младежки дейности“ в община Силистра.
В конференцията участваха 50 ученици от XI и XII клас от училищата в Дулово, Силистра, Тутракан, Главиница, Ситово. В предварителната организация по подготовката и провеждането се включиха екип учители от катедра Български език и литература, със съдействието на ръководството на училището.

 

Конференцията започна с приветствие от господин Стелиян Тотев, Директор на училището домакин, който поздрави всички с добре дошли и пожела на участниците успешно представяне. Професор Радев откри конференцията, след което учениците представяха своите авторски текстове в продължение на четири сесии.

С много ентусиазъм аудиторията аплодира думите на проф. Радев и участниците в четенията. За доброто настроение се погрижиха ученици от 10 клас на училището с ръководител Стилияна Черкезова, които внесоха допълнителни емоции и впечатлиха с рецитаторски изпълнения и забавни скечове с фолклорни мотиви.

След приключване на четенията проф. Радев връчи грамоти на участниците и удостоверения на номинираните, които имат правото да ползват получената си оценка за кандидатстване във Великотърновския университет.

Това вълнуващо събитие продължи до 16.00 часа. Искрените емоции, породени от преживяното, продължиха и малко след това в свободните разговори между участниците и гостите. Емоционалният живот, предложен в темата на конференцията, се превърна в реалност.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе