Как се регистрират европейски патенти?

Регистрирането на европейски патенти ви гарантира изключителни права върху интелектуалната ви собственост. Изобретенията представляват специална категория изделия, които е препоръчително да бъдат защитени именно чрез прилагането на процедурата по регистрация в Българското или Европейското патентно ведомство. Когато става въпрос за патентоване преди всичко е необходимо да сте наясно с териториалния обхват и приложимост на патента в съответната общност. Предвид сключеното споразумение на страните членки на ЕС на изобретателите се дава възможност да се възползват от това да защитят своя труд чрез подаване на заявление в единната система за регистриране.

Вашите права като изобретател

Защитете ги, защото в света на технологиите и бързо навлизащите в ежедневието ни системи с изкуствен интелект могат да ви изместят като единствен собственик на дадено нововъведение или промишлено приложимо изобретение. Независимо от това, че се касае за едва 20 годишен период на валидност то през този интервал можете да бъдете сигурни, че правата ви като изобретател са наистина оптимално защитени и на ваше разположение са извличането на максимум ползи от предоставяне на право на ползване на труда ви. Вижте още тук.

Няма как да подновите след изтичането на 20 годишния период валидността на патента си. Въпреки това се дефинира като един приемлив срок този, в който имате закрила от недобросъвестно и недоброжелателно използване на изобретението, което сте създали. Провеждането на регистрация в ЕС както вече споменахме се извършва чрез единната система. Но с оглед на това да бъдат елиминирани грешки ви съветваме да се възползвате от професионални консултантски услуги. Тогава регистрацията би била:

  • Коректна;
  • Спазени са всички процедури и принципи;
  • Осигурена е адекватна процесуална защита при необходимост;
  • Предоставят се отлични условия за компетентно подадени документи към Патентното ведомство на ЕС;
  • Напълно и изцяло са защитени правата ви като собственик.

Има разбира се някои тънкости при извършването на регистрация и именно поради това е определящо да се предприеме наемане на консултантски екип, който е обучен и наясно с материята.

Принципи за регистриране на патент

Не всяко изобретение подрежи на регистриране. Именно с принципа за допустимост стартираме списъка с изисквания, които са важни за това да бъда извършена съответната процедура. Заявяването на желание за патентоване също не е гаранция, че ще бъде одобрен проекта ви като такъв, който заслужава внимание. Ето и причината да се възползвате от консултантски услуги, които са определящи за това да бъдат извършени качествени и компетентни действия, които се характеризират с потенциал за реализиране на проектите ви.

Главните стъпки за регистриране на патент се отнасят до:

  • Изготвяне на експертиза за установяване допустимостта на изобретението за регистриране;
  • Предоставяне на реферат, в който са изложени всички данни за установяване на собствеността ви върху тази интелектуална собственост;
  • Подаване на доказателствен материал към реферата като чертежи, обосновки, следствия и други;
  • Изготвяне на заявка с необходимите реквизити;
  • Подаване в единната система за регистриране и други.

По всички въпроси, които се отнасят както до регистрацията така и до извършването на процесуална защита на труда ви можете да се обърнете към консултанти.

Каква е ролята на консултантските екипи при регистриран на Европейски патент?

Няма как да не ви е направило впечатление, че фирмите, предоставящи консултации относно изготвянето на документи за патентоване на изобретения никак не са малко. Конкуренцията в случая е добре дошла за вас, тъй като така можете да си осигурите една по-компетентна и професионална услуга на разумна цена.

Има няколко важни неща, които малцина изобретатели знаят. Това са:

  • Консултантите могат да ви съдействат както за регистриране на изобретение в ЕС така и да го съгласуват в патентното ведомство на страната;
  • Необходимо е да се заплатят съответните такси в срок за да не бъде прекратен патента;
  • При възникване на процесуални спорове именно юристите на консултантската фирма ви осигуряват защита и представителство;
  • Въпроси, които се отнасят до сключване на договори за сътрудничество също могат да бъдат решение от екипа.

Накратко с наемането на консултантска фирма пестите време, допълнителни разходи, нерви, главоболия. Когато сте в позиция на предстояща регистрация най-важното е да имате на разположение представител, който да ви гарантира качествено обслужване, компетентност, професионализъм. Направете разбор на предоставящите такива услуги екипи и се възползвайте от този, който ще ви гарантира отлични условия при провеждането на регистрация и управление на патенти.

Сред опитните и утвърдени компании в сферата е екипа на IPconsulting. Заявете консултация и се възползвайте от професионалисти с доказан потенциал.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе