В един октомврийски ден – 3 фестивала в името на традициите

За 12-и път Община Тутракан, Кметство Нова Черна и НЧ „Васил Йорданов“ проведоха Фестивал на мамалигата, който е с международно участие – гости от Румъния – Кирнодж, Олтеница, Извоареле и др. Събитието започна с минута мълчание в памет на големия български родолюбец Лука Велчов, учредител и председател на Демократичния съюз на българите в Румъния, почетен гражданин на Тутракан. Фестивалът е единствен по рода си е посветен на кулинарна традиция, характерна за района.

В първата събота на месец октомври в село Сребърна за десети път премина кулинарната и песенно-танцова проява „Гозбите на Добруджа“, дело на Община Силистра, Кметство Сребърна и НЧ „Възраждане“. Десетки участници се представиха пред гостите и журито, раздало награди от името на организаторите. Сред тях бяха и румънци от българската общност в село Бранещи край Букурещ.

На 5 октомври 2024 г. в село Добротица бе първото издание на Фестивала „Добротишка медовина“, организиран съвместно от Община Ситово и Кметство Добротица по случай 125-та годишнина от основаването на Народно читалище „Йордан Йовков-1899“. Той събра 30 самодейни състави и индивидуални изпълнители на песни и танци. Местните производители имаха възможността да представят вино и мед, които впечатлиха посетителите с качеството и традициите, свързани с тези продукти.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе