В кои случаи се извършва регистриране на патент и на каква цена?

На патентоване подлежат различни изобретения, които са от всички области на техниката, които са иновативни, представляват изобретателска стъпка и са с промишлена приложимост. Много хора, които са техничари по душа и майсторят разни джаджи обаче избягват да се ангажират с патентоването на труда си предвид факта, че процедурата е изключително тромава и сложна. Да не говорим и за разходите, които предхождат самия процес, което също се оказва причина да оставят произведението си на произвола. За издаването се заплаща съответната за патент цена под формата на тарифа в Патентното ведомство. А това от своя страна се разглежда не само като възможност за осигуряване на защита на труда ви, а и като опция за една добра финансова стабилност, която можете да реализирате посредством предоставяне на фирми за ползване на въпросното изобретение.

Основни предимства на патентоването на изобретение

Най-важния момент от това да предприемете адекватно и ефективно действие относно регистрирането на патент е това да осъзнаете, че има редица ползи, от които да се възползвате. Създаването на перспективни условия за реализиране на вашите интереси за защита и разпространяване с цел икономическа изгода на изобретението ви е в основата на това да предприемете такива действия, които са наистина определящи относно това да постигнете положителен краен резултат.

Патентоването на изобретение ви носи следните приоритети:

  • Гарантирате си защита от присвояване и кражба на труда ви;
  • Можете да си подсигурите един добър доход от това да отдадете с право на ползване на фирми или институции въпросното изобретение срещу съответното заплащане;
  • Имате право да продавате или изцяло да преотдавате правото на ползване на патент;
  • Можете да налагате забрана за копиране, ползване и други към конкретни компании и т.нат.

Определено тази форма на узаконяване на изобретението ви гарантира перфектни условия за защита на труда ви. Ето защо не бива да я подценявате, а да се възползвате от предоставената ви възможност. Вижте още по темата тук.

Как да спестите от цената за издаване на патент?

Много са онези от вас, които смятат използването на консултантски услуги като загуба на време и прекалено много пари. Но, когато става въпрос за компетентност, бързина и качествено изпълнение на подготовката на документи имайте предвид, че разполагате с отличен ресурс от възможности. Консултантите са ваш партньор, който ще се погрижи за осигуряването на:

  • Предоставяне на подробна консултация за това как да извлечете максимум ползи от патентоването на изобретение;
  • Изготвянето на експертиза за установяването на допустимост за регистриране на патент;
  • Предоставян на реферат с точно описание на всички онези аспекти, които се отнасят до това да се докаже, че вие сте собственик или правоприемник на изобретението;
  • Подготовка на всички видове документи, включително и заявка, която се подава в Патентното ведомство;
  • Провеждане на наблюдение и осигуряване на процесуална защита при необходимост.

Всичко, което няма как да знаете и да извършите еднолично бихте могли да възложите на консултантите. Да, това ще ви струва определена сума пари, но в никакъв случай не е за пренебрегване факта, че по този начин си спестявате куп главоболия, нерви и излишни разходи. Тарифата за услугата, която ще заплатите е напълно съобразена с вашите интереси, виждания, перспективи. Именно предвид всички онези водещи ползи, които са в основата на това да извлечете оптимални дивиденти от предоставянето на изобретението ви за промишлена употреба. Посетете тази статия за още информация и тук.

Срок, закрила и териториален обхват

Когато става въпрос за организиране на процедурата по отношение на регистрирането на патент е определящо да се подходи с внимание към детайли като:

  • Срок на валидност, който ще заявявате за регистрирането на интелектуалната собственост;
  • Ниво на закрила, която си подсигурявате по отношение на защита срещу недобросъвестно отношение;
  • Териториален обхват.

В основни линии нещата изглеждат по следния начин:

  • Максималния срок на валидност съобразно Българското и Европейското законодателство е 20 години. При някои видове патенти, които се отнасят до лекарствени средства е възможно удължаване с още 5 години;
  • Опциите за териториален обхват са – на национално ниво, европейски патент с прилагане на мярката за защита във всички държави, които са подписали конвенцията;
  • С обхват конкретна страна, изключваща страната на произход на изобретението.

За всички и други въпроси, които ви вълнуват по отношение на аспектите, отнасящи се до регистриране и цени можете да се обърнете към консултантски фирми. Те ще ви помогнат да предприемете стъпка за реализиране на проектите ви, която би била определяща за организирането на процедурите по заявяване на такъв тип интелектуална собственост. Разгледайте техният блог.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе