Устойчиви параметри на пътнотранспортната обстановка в Силистренско

Няма съществена промяна в пътнотранспортната обстановка в Силистренска област от началото на годината до 29 септември в сравнение със същия период на миналата година. Това отчете днес на брифинг началникът на сектор „Пътна полиция” при ОДМВР-Силистра главен инспектор Радостин Върбанов. От 01.01.2024 г. до 29.08.2024 г. в областта са настъпили 208 пътнотранспортни произшествия с петима загинали и 60 ранени граждани, докато за същия период на миналата година автопроизшествията са били 204 с четири жертви и 72 пострадали. Трима от петимата загинали през тази година са пешеходци, а пострадалите сред тази категория участници в движението са 12.

По причина на възникване най-много са произшествията от вида „Сблъскване между МПС странично“ – 49, следвани от „Сблъскване между МПС отзад“ – 23, и „Блъскане на паркирано МПС“ – 19.

Отскоро към сектор „Пътна полиция“ функционира ново звено „Видеонаблюдение“, съобщи пред медиите началникът на отдел „Охранителна полиция“ комисар Димо Василев. Дейността му е специализирана в контрол с технически средства върху пътната обстановка. Към момента звеното разполага с две мобилни камери за засичане на скоростните режими, с които всекидневно се работи на терен.

След заработването на новото звено се наблюдава чувствителен ръст на установените случаи на превишена скорост, изтъкна комисар Василев, като само през изминалата седмица те са 598. По думите му контролът на скоростните режими е от съществено значение, тъй като именно несъобразената скорост е сред най-честите причини за настъпване на тежки ПТП. Затова Дирекцията залага на пълно натоварване на наличните технически средства.

За нуждите на пътните полицаи преди дни пристигна нов високопроходим автомобил „Шкода Кодиак“, част от закупена автотехника по обществена поръчка на МВР със средства от фонд „Безопасност на движението по пътищата“. Така до момента автопаркът на ОДМВР-Силистра е обновен с шест автомобила от марките „Фолксваген Голф“ и „Шкода Кодиак“, като до края на годината се очаква доставката на още два.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе