5 начина как да инвестираме в сребро

Търгуването с благородни метали е един от най-разпространените и успешни хеджове срещу инфлация и времена на икономическа нестабилност. Макар златото да е най-популярният метал с висока стойност, инвестирането в сребро може да бъде също толкова успешна и финансово рентабилна практика. Освен по-лесната си достъпност и ниска цена, то намира широко приложение в редица индустрии, което го прави все по-търсен материал. В статията, която сме ви приготвили днес, ще обсъдим начините, по които можете да започнете да инвестирате в благородни метали като актив.

Физическо сребро

Най-основният и познат вариант на търгуване със сивия метал, за който вероятно и сами се досещате, е покупко-продажбата във физическа форма. Това са всички кюлчета и монети, които можете да вземете, колекционирате и съхранявате. Притежанието им, може да бъде водено както от финансова, така и от чисто емоционална и непреднамерена подбуда.

Купуването на физическо сребро е изключително достъпно и се случва посредством търговци или чрез специализирани онлайн платформи. Преди да пристъпите към желаната покупка, обаче, е важно да се уверите в чистотата и произхода, като експертите съветват тя да бъде поне 90%.

Сребърни ETF

Exchange-Traded Funds са борсово търгувани фондове, които представляват ценни книжа, като акции или стоки, с които можете да търгувате. Те предоставят изключителната възможност за инвестиране в среброто без да се налага физическото му притежание, което изисква специални условия на съхранение. Процесът на търгуване, се извършва чрез обикновена брокерска сметка, с помощта на която можете лесно и ликвидно да управлявате своите дялове, според движението на цените.

Фючърсни договори

Фючърсите са друг популярен метод за инвестиция в благородния метал, представляващи договорни споразумения за получаване на физическо сребро на определена цена и дата. Въпреки че на теория вие купувате дадено количество сребро, това не означава, че трябва да приемете “пратката”. Основният фокус при фючърсите е, че те се търгуват на борси и притежават висока ликвидност, което позволява на инвеститорите да търгуват с договорите си лесно, удобно и без страничното ангажиране за физическото притежание.

Фючърсното търгуване добива все повече популярност, поради неоспоримите си предимства, но е важно да отбележим, че то не се препоръчва за начинаещи в областта. Познаването на търговията цялостно и тънкостите, в частност на фючърсния пазар и неговото функциониране, са задължителен арсенал за един успешен инвеститор. В противен случай, шансът от финансови загуби е несъмнено по-висок.

Акции в мини

Друг подход на вложение, без да се налага да съхранявате кюлчета и монети, е инвестирането в акции към компании, които добиват сребро. Въпреки удобството, което този метод предоставя, намирането на подходящи минни компании, може да се окаже сложно начинание. Много от тях е възможно да не се фокусират толкова върху добива на сребро и да не предоставят шанс за закупуване на акции от странични лица. Ако въпреки затрудненията успеете да откриете подходяща компания, добиваща ценни метали, не забравяйте да проучите обстойно притежанията, операциите и цялостния ѝ бизнес модел.

Сребърни сертификати

Тези сертификати представляват документи, удостоверяващи това, че вие притежавате дадено количество физическо сребро, което е съхранявано в банков трезор или друго сигурно място. Главната идея на инвестирането във финансовите сертификати, е осигуряването на безопасен начин за вложение и притежание на благородния метал, без да се налага да се притеснявате от кражби или повреда. Друго безспорно предимство е значителното улесняване на търговията и прехвърлянето на собствеността върху сивите скъпоценности.

Освен в основните му роли, приложението на среброто става все по-широко, което е предпоставка за популярността му сред инвеститорите. Независимо дали ще предпочетете онлайн инвестиране в сребърни монети и физически кюлчета или това в акции и фючърси, благородният метал може да бъде страхотна алтернатива за вложение на финанси и докарване на допълнителен доход. Нужно е единствено да се впуснете и да поемете риск, но нека той да е обмислен и съобразен с бюджета ви.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе