Работна среща с всички заинтересовани институции и горски структури от област Силистра

В Областна администрация Силистра на 31 юли 2024 г. бе проведена работна среща с всички заинтересовани институции и горски структури от област Силистра. Форумът е част от национална образователна кампания на Министерство на земеделието и на Изпълнителна агенция по горите, координиращ мерките за превантивна работа, както и действията в случаи на пожари в горите. Срещата премина с участието на областния управител на област Силистра Илиян Великов и на заместник-областния управител Юксел Исмаил. Регионалната програма е на база два закона и две наредби, така и на план за взаимодействие между Главна дирекция ПБЗН и Изпълнителната агенция по горите. Към нея в рамките на обхвата на Регионална дирекция по горите – Русе ангажименти имат 30 институции – 22 общини и 8 ловни стопанства, част от които са в област Силистра.

Представителят на РДГ Русе инж. Розали Коев, който е главен инспектор, обърна внимание върху момента за поддържане в проходимост на пътищата в горите, за да бъдат ползвани при необходимост в случаи при гасене на пожари. От споделените от него данни стана ясно, че на база статистиката по специална за изчисление методика на данните от десет години насам от тази година област Силистра е в режим на по-висока степен (преди ниска сега – средна) по отношение на потенциален риск от горски пожари. Пикът им е бил през 2022 г., когато от 37 пожара на територията на РДГ Русе 30 са били в област Силистра. Включително и от тазгодишните пожари няма унищожени гори и материални средства, тъй като пожарите са били низови, а не върхови.

Сред поставените акценти е необходимостта от добра комуникация между институциите, поддържането на техниката в различните звена – сред тях са доброволните формирования а гасаческите групи по общини. Така също и превантивната работа – неин обект преди началото на ловния сезон, който е на 10 август, са и председателите на ловни дружества и дружинки. Препоръчано бе на сайтовете на институциите да има банери с информация по темата, както и при пожар да постъпва информация на дежурния телефон на РДГ Русе. Припомнено бе, че в календара периодът за рискове от пожари е между 1 април и 1 ноември, изискващ бдителност, осигуряване на условия и действия. Както и проверки, като последната засега в област Силистра е в края на м. юни т.г., показала, че няма пропуски в организацията и изпълнението на предписаните мерки.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе