Национален пенсионерски събор събра в Дуловско 500 певци

Над 500 участници от 40 пенсионерски колектива от цяла България се събраха в местността „Канагьол“ край дуловското село Върбино, за да участват в V-ия Национален пенсионерски фолклорен събор. Магията на българския фолклор, сълзи и смях, шарени носии от скрина на баба на 120 години, много слънце и много младежки дух – това е традиционният върбински събор. Участниците бяха поздравени от кмета на община Дулово инж. Невхис Мустафа, а събора откри зам.-кметът по хуманитарните дейности Йорданка Стойчева.

Началото си събора е среща между фолклорни състави от пенсионери от Върбино, Дулово и Тервел преди 29 години. И на този празник имаше хора присъствали на тази среща. С умиление и гордост те си спомнят с какъв ентусиазъм и плам са организирали всичко и как са готови да помагат и да предават силата си на младото поколение. Община Дулово пази традициите живи и организирането на такива събори ще продължи и в бъдеще.

Видният дуловец Андрей Христов – журналист и краевед, посвети книга на събора, за което припомня блогът ВЕРСИНАЖ: „Сборникът е с над 700 народни песни и е наречен „Добруджа пее“, издаден през 2018 г.. Песните са изпълнени по време на Пенсионерски събор „Върбино пее“ в различните години в рамките на близо четвърт век. Проявата, проведена за пръв път през 1994 г., е посветена на Илинденско-Преображенското въстание, което обяснява и патриотичната ѝ нотка. Изданието е дело на община Дулово, в чийто културен календар е съответният фолклорен празник на хората от Третата възраст, провеждан в местност, чието име се превежда като „Кървава река“.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе