126 души се изследваха за туберкулоза по време на „седмицата на отворени врати” проведена в Пневмо-фтизиатрично отделение на МБАЛ-Силистра

По време на „Седмицата на отворените врати“ в периода 17 до 21 юни 2024 г. бяха обхванати 126 лица, изследвани с анкета, физикален преглед, рентгеноскопия на гръден кош, туберкулинов кожен тест – Mаntouх. Анализа на резултатите показва, че е открит един случай на Туберкулоза на белите дробове и два случая на Латентна туберкулозна инфекция. Стартирано е лечение в съответствие с утвърдените медицински стандарти, методични указания и оперативни процедури по данни на д-р Мирена Сапунджиева, областният координатор на Националната програма за превенция и контрол на туберкулозата.
Инициативата се реализира от 2009 г. съвместно с Регионалните здравни инспекции, лечебните заведения за диагностика и лечение на туберкулоза и неправителствени организации. През годините кампанията доказа своята ефективност за повишаване на обществената информираност относно заболяването чрез предоставяне на безплатен достъп до медицински услуги за по-добра разкриваемост на случаите на туберкулоза и латентна туберкулозна инфекция, както и за ефективната им превенция.

У нас диагностиката, лечението и профилактиката на туберкулозата са безплатни, независимо от здравноосигурителния статус на гражданите. Министерството на здравеопазването ежегодно осигурява финансов ресурс за противотуберкулозни лекарства от първи и втори ред, лекарства за химиопрофилактика, ваксини, диагностикуми и консумативи за лабораториите, както и финансиране на болниците за лечение на туберкулоза.

В резултат на изпълнението на Националните програми за превенция и контрол на туберкулоза в България e налице тенденция за трайно намаляване на заболяемостта от туберкулоза – от 23.8 на 100 хил. население през 2013 г. до 13.5 на 100 хил. през 2023 г. Заболеваемостта от туберкулоза в страната за 2023 г. представлява 13.5 на 100 000 население, като регистрираните лица с туберкулоза са 881. За 2022 г. техният брой е 792. Запазва се тенденцията броят на мъжете да е по-голям от този на жените.

За област Силистра заболеваемостта от туберкулоза е следната:

– за 2023г. е – 13,60 на 100 хил. срещу 11,44 на 100 хил. за 2022г.
– регистрираните случаи за 2024г. от началото на годината до месец май са 3, от които 1- починал.

Туберкулозата е лечима и предотвратима, стига да бъде открита навреме и да бъде проведено качествено лечение.

Изготвил: Д-р Светлозара Стоянова – гл. инспектор ДНЗБ
Анжела Генова – гл. експерт в Д ОЗ

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе