На 23 юни – фолклорен събор в Грънчарово

НЧ „Христо Ботев“ – село Грънчарово, община Дулово – седмо издание на Фолклорен събор „Грънчарово пее и играе“. Село Грънчарово се намира на 10 км от общински център Дулово и на 40 км от Силистра. Разположено в източната част на Дунавската равнина. Намира се в Южна Добруджа и граничи със землищата на с.Секулово, Прохлада, Загориче, Окорш, Раздел, Черник и Колобър.

Според www.selo.bg, Грънчарово е възникнало като населено място първоначално в местността „Кладенците“, където от дълбочина 12 метра с тукмаци се е добивала питейна вода. Имало е корита за добитъка, а до домовете вода се носела с каци, в които имало вършини, за да не се изплиска течността. Там е имало подземно езеро на 720 метра дълбочина. Поради особените въздушни течения, водещи до температурни аномалии, селото се измества в местността „Люляците.“ В местността „Кладенците“ на сегашното си място е основано село между 1830 и 1860 г.

По силата на Крайовската спогодба, когато Южна Добруджа се връща към майката родина България от окръзите Тулча и Констанца от тогавашното Кралство Румъния на територията на с. Грънчарово се заселват много българи от Тулчанските села Башкьой и Каталой. Като крепител на българския дух през годините в с.Грънчарово е читалище “Христо Ботев”. То е построено през 1967 година. В дейността му са включени множество мероприятия – както честване на общоселски тържества за Коледа, Нова година, Бабин ден, Трефон Зарезан, така и самодейност.

На 23 юни – фолклорен събор в Грънчаровоhttps://rekits-silistra.com/index.php?op=news&id=2870НЧ "Христо Ботев" – село…

Posted by Jordan Georgiev on Wednesday, June 12, 2024

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе