В Областна администрация Силистра се проведе среща по организационни въпроси за изборите на 9 юни

С участието на областния управител Илиян Великов, заместник областния управител Юксел Исмаил, председателя на Районна избирателна комисия за 20-и МИР Силистра Константин Стоилов и на Илхан Ахмед – секретар на РИК, премина срещата по организационни теми с представители на различни институции – общини от областта, МВР, РДПБЗН, „Енерго-ПРО“ и др. Във форма на диалог са обсъдени постъпили до този момент въпроси, свързани с подготовката за изборите за народни представители в Европейския парламент и 50-ото НС на Република България, които са на 9 юни т.г. Утре – 29 май, РИК ще вземе решение за утвърждаване на Оперативен план.

„Работим по указанията на ЦИК на база на техните изисквания“, заяви г-н Стоилов. Той уведоми присъстващите, че съобразно графика продължава обучението с демо машините. На 6 юни ще стане предоставянето на изборните книжа на общините, които впоследствие ще ги раздадат на 8 юни на секционните избирателни комисии, като в този ден там ще бъдат доставени и машините.

Преди това на 1 юни – в Алфатар, Главиница, Тутракан, Дулово и Ситово, и на 2 юни – в Силистра и Кайнарджа, ще бъдат проведени обученията на СИК. Ще бъде воден списък за присъствие – задължително за ръководствата на комисиите, докато за членовете им е по желание. Препоръката е участващите в обучението да не бъдат „в болнични“, предвид последващото заплащане единствено на база реално присъствие в обучението.

От общинските ръководства докладваха, че в ход е осигуряването на паравани и по 4 урни за всяка секция. Беше им препоръчано да закупят химикали, пишещи задължително в синьо и непременно в тъмен вариант, за да се осигури видимост на отбелязания вот при сканиране на протоколите. Хартията на бюлетините няма да е индигирана, но при гласуване е по-добре отбелязването да става самостоятелно на всяка от тях.

МВР ще участва при раздаване на материалите, както и при охраната на секциите в деня преди и в деня на изборите. Регионалната служба за пожарна безопасност и защитна населението също има отношение към изборния процес, осигурявайки агрегати при необходимост. „Енерго-ПРО“ ще разполага с допълнителни екипи, които ще действат при необходимост.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе