Кои са причините за монтиране на електронен водомер?

Искате или не до началото на 2027 и по точно месец януари е необходимо да сте извършили подмяна на аналоговия с електронен водомер. Главните причини за това да се предприемат такива ефективни действия са определени от законодателни промени, които страната ни е наложила съобразно Директивата за енергийна ефективност, подписана с Европейския съюз. Именно заради това без значение от населеното място, в което се намирате ще получите предписани от доставчиците на топла и студена вода за пристъпване на действие, което се отнася именно до осигуряването на нов електронен водомер. Какво реално означава това? Какви са действията, които трябва да предприемете? Кой е оторизиран да извърши такива дейности? В днешната тема предстои да се запознаете с отговорите.

Защо е необходима смяната?

Много от вас сигурно се питат защо при правилно работещ водомер се налага да го заменят с нов. Причината вече споменахме, но реално дори наскоро подменен аналогов водомер ще се наложи да бъде демонтиран и сменен с електронен. Решението е взето на база унифициране на измервателните съоръжения и оптимизиране на разходите, които дружествата доставчици извършват. Именно затова е от съществено значение да се вземат под внимание всички особености и методи, които касаят извършването на процедурата. Вижте още тук.

Нужно е да извършите смяната предвид това, че:

  • Устройствата се свързват със софтуера на доставчика за изчисляването на разходите;
  • Отчитането е оптимално прецизно и коректно;
  • Намаляват се значително разходите за наемане на инкасатори, които физически да отчитат показанията на водомерите;
  • Не се налага да бъдете на адреса си в деня на подаване на показанията към софтуера на доставчика.

Накратко този тип устройства целят оптимално да улеснят и двете страни по договора като основната идея е да се спестят разходи и да се намалят загубите на вода.

Процедурни изисквания

Извършването на действия, които се отнасят до инсталирането на електронен водомер всъщност е придружено и няколко основни процедурни изисквания. Що с отнася до това да се предприемат адекватни действия за инсталиране на устройството имайте предвид, че следва да се съобразите с:

  • Вида на водомера;
  • Специалист, който ще извърши инсталацията;
  • Спазване на процедурните критерии за провеждането на смяната;
  • Издаване на гаранции за качество и експлоатационни показатели.

Главното, което трябва да запомните що се отнася до това да се извърши коректна и компетентна подмяна е, че на първо място имате нужда от специалист, който е лицензиран. Това означава, че водопроводчиците, които ще извършат ремонта са обучени и са наясно с всички основни изисквания на доставчика по отношение на спецификата на монтиране на електронните устройства.

Навярно се интересувате и от цената. Услугата е малко по-скъпа от тази, която се отнася до стандартните аналогови водомери. Причините за по-високата стойност, която ще заплатите се отнася най-вече до това, че не просто се инсталира измервателно устройство, а също така се монтира и радиопредавател, който подава отчетените данни към софтуера, към който е свързан.

Колко време отнема смяната?

Когато експертите са наясно с това, което следва да извършат то имайте предвид, че самите действия, които са определящи относно извършването на услугата не отнемат повече от 30 минути. Разбира се тук изключваме и други действия, които могат да възникнат в хода на провеждането на услугите. Целта е съобразно особеностите на обекта и това дали има авария да се проведе в съответните норми и процедурни изисквания инсталацията на електронния водомер.

Водопроводчиците, които ще наемете са наясно с това, че освен физическата подмяна трябва да извършат и:

  • Пломбиране;
  • Узаконяване;
  • Издаване на гаранции за труд и инсталирани устройства.

А това като време за извършване на услугата е включено във фиксирания период от около 30 минути. Така, че като ангажираност на специалистите е добре да предвидите такъв интервал от време. Продължените по темата тук.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе